Održana konferencija povodom završetka projekta rekonstrukcije kanala Baja-Bezdan
Foto: Promo

Održana konferencija povodom završetka projekta rekonstrukcije kanala Baja-Bezdan

Srbija -

Svečanom konferencijom na prevodnici Bezdan obeležen je završetak projekta Kompleksno uređenje vodaprivrede područja kanala Baja-Bezdan BEBECA.

Projekat BEBECA – koji se realizuje od 29. septembra 2017. godine – sprovoden je u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska- Srbija.

Projekat BEBECA – čiji je budžet iznosio 8.699.537,91 evra, od kojih je Evropska Unija sufinansirala 7.294.607,21 evra – što je 85 posto ukupne vrednosti projekta – od strateškog je značaja kao projekat iz oblasti sprečavanja rizika od poplava i upravljanja vodama kojim je unapređeno funkcionisanje kanala Baja-Bezdan. Izvršena je rekonstrukcija i rehabilitacija prevodnice Bezdan i prevodnice i ustave Šebešfok u Srbiji, dok je u Mađarskoj izvršena izgradnja platformi za uklanjanje nanosa i rampi za plovila na tri lokaliteta, kao i izmuljivanje deonice kanala Baja–Bezdan u dužini od 5600 m.

Projekat je realiziovan sa ciljem da se unapredi sistem prekograničnog upravljanja vodama, da se poboljša efikasnonst Autonomne pokrajine Vojvodine i Županije Bač-Kiškun u odbrani od poplava, kao i da se poboljšaju neophodni uslovi za druge poslovne aktivnosti.

Projektni partneri - Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ Novi Sad u saradnji sa Direkcijom za vodoprivredu Donjeg Podunavlja iz Baje i Fondom „Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine – imali su veliku ekspertizu u oblasti upravljanja vodama i sprečavanju rizika od poplava.

“Posle tridesetak godina, omogućena je plovidbena veza između Velikog Bačkog kanala i reke Dunav putem prevodnice Bezdan i veza između Bajskog kanala i Velikog bačkog kanala preko prevodnice Šebešfok. Ništa manje nije značajno reći da su obe prevodnice deo operativnog scenarija, dakle da su na deonici od zajedničkog interesa sa Mađarskom i da smo praktično okončanjem ovih radova unapredili odbranu od poplava.” - izjavio je na svečanosti Slavko Vrndžić, direktor JVP “Vode Vojvodine” Novi Sad

foto: Promo

Prisutnima se obratila i Ivana Đurica, pomoćnica direktorice Fonda „Evropski poslovi" AP Vojvodine, rekavši da solidarnost ima poseban značaj za upravljanje rizikom od poplava što je pokazano kroz odličnu saradnju Srbije i Mađarske na sređivanju kanala Baja-Bezdan. „Prekogranična saradnja između Srbije i Mađarske predstavlja najbolju praksu korišćenja novca iz Fondova Evropske Unije koji su nam trenutno dostupni, dok projekat BEBECA predstavlja najbolju praksu korišćenja uzajamnih potencijala obe zemlje za opštu sinergiju i dobrobit, vodeći računa o sprečavanja rizika od poplava, ciljevima životne sredine i obezbeđujući efikasno i mudro korišćenje resursa“.

Sređivanje kanala Baja-Bezdan ima višestruki značaj. Omogućena je lakša plovidba, smanjen je rizik od poplava, a posredno je omogućen kvalitetniji život sa obe strane granice. Dat je zamajac privredi regija Donjeg Podunavlja u Mađarskoj i Gornjeg Podunavlja u Srbiji.

Radovi koji su realizovani projektom pozitivno utiču na uslove života građana, razvoj lokalnog područja, privredne aktere iz oblasti obuhvaćene projektom, zaposlene u nadležnim vodoprivrednim organizacijama, na turiste, kao i na kretanje ljudi i robe između Mađarske i Srbije i Srbije i drugih zemalja.

Svečanoj konferenciji povodom uspešno sprovedenog projekta prisustvovali su pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, gradonačelnik Sombora Antonije Ratković, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, kao i drugi predstavnici pokrajinskih i lokalnih institucija.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track