PČELARI U RASINSKOM OKRUGU NEZADOVOLJNI: Godina omanula, ne možemo da ishranimo pčele, potrošeno i po 11 kg šećera po košnici
Foto: Ž. M.

U Kruševcu održana 33, po redu, tradicionalna manifestacija “Dani pčelarstva”

PČELARI U RASINSKOM OKRUGU NEZADOVOLJNI: Godina omanula, ne možemo da ishranimo pčele, potrošeno i po 11 kg šećera po košnici

Srbija -

KRUŠEVAC - U organizaciji Društva pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca, održana je 33. pčelarska manifestacija, na kojoj je priređena izložba i prodaja pčelarskih proizvoda, pčelarskog pribora i opreme, a zbog aktuelne epidemiološke situacije okupila je mali broj izlagača iz Kruševca, Brusa, Blaca, Ražnja i Stalaća.

foto: Ž. M.

Miodrag Bučić, predsednik Društva pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“ iz Kruševca kaže da je ovogodišnja izložba tradicionalna i da se održava 33 put. Društvo postoji 120 godina, ima 125 članova i 10.000 pčelinjih društava, a kada je godina dobra u prinosu može da proizvede 200 tona meda.

Ova godina je bila vrlo siromašna, jedna od slabijih u proizvodnji meda u poslednje vreme. Izložba ima za cilj da građani direktno komuniciraju sa pčelarima, jer je med najvažnija hrana koja poseduje sve elemente za ljudski organizam i najbolja brana od virusa zato što povećava imunitet.

Miroslav Vasilijević iz Lomnice kaže da su pčelari nezadovoljni sa prostorom za izložbu i statusom u Gradskoj upravi.

- Godina je omanula, ne možemo da ishranimo pčele, a evo do sada sam potrošio 11 kg šećera po košnici. Ova godina je bila katastrofalna u prinosu meda. Bagremovu pašu su onemogućili kiša, topao vetar, a zatim i grad. Od tada ih hranim da bi ih sačuvao, pa je zato nužna ozbiljna podrška Gradske uprave.

- Lokalna zajednica mora da ima pozitivan odnos prema Udruženju pa i da ga finansijski podrži. I slabije opštine pomažu pčelare, a Kruševac ne, a posebno je potrebna podrška kada je slaba sezona. Ovogodišnja izložba nije dobro organizovana, u ovom, neodgovarajućem, prostoru deluje sakriveno nije otvoren, nije bilo reklama a ni druge adekvatne podrške.

Milivoje Petrović iz Štitara spada u red najvećih pčelara u Rasinskom okrugu sa više od 250 društava. On kaže da je u vreme pandemije aktuelan propolis za dezinfekciju grla. Polenov prah jača imuni sistem, a za muškarce iznad 50 godina pomaže u rešavanju problema prostate za koju preporučuju polenov prah, seme od tikve i koprive pomešane sa medom, a jača i krvnu sliku. Pčelari će se okupiti u Štitaru 17. oktobra u njegovoj organizaciji, a povodom jubileja – 10 godina pčelarenja.

Zoran Popović iz Skorice kaže da položaj pčelara u opštini Ražanj nije dobar I da je nužna podrška lokalne samouprave. Ušao je u organsku proizvodnju meda, učlanio se u zadrugu „Medino“ iz Velike Plane i dobio sertifikat. Pčelarstvom se bavi trideset godina, ima 140 društava i pčelari na planini Bukovik.

foto: Ž. M.

Bračni par Mila i Nikola Bekrić su mladi pčelari kojima je ovogodišnja sezona bila loša. Pčelare na Kopaoniku, a imaju bagremov, livadski i šumski med i pčelinje proizvode: propolis,polen, pergu, mleč i vosak, a izrađuju i druge proizvode. Imaju više od 200 društava I rade zajedno sa celom porodicom.

Milka i Milan Vasić iz Čučala kod Blaca imaju 40 društava i kažu da je ovogodišnja sezona najgora od kako pčelare 30 godina. Pčele treba voleti i samo je bitno da su žive i zdrave, a za ostalo su nadležni priroda i čovek. Nastupaju na brojnim pčelarskim izložbama. Sadili su i žalfiju na pola hektara, koja je I medonosna biljka, a za njene lekovite sposobnosti govori i latinski naziv Salvia oficinalis, što u prevodu znači spasenje, ozdravljenje i izlečenje. Katolički monasi su govorili da ko ima žalfiju u dvorištu „nikada neće umreti“, jer je veoma lekovita biljka. Pčelinjak im se nalazi u Čučalu gde se ljube Kopaonik i Javorac, a bave se i proizvodnjom krema za negu lica i tela.

Nezadovoljni sa prinosom meda u ovoj godini su Mira i Miljko Šljivić iz Globodera, koji pčelare na istočnim padinama Kopaonika sa 80 društava i Rus pčelar - Lev Plužnjikov iz Stalaća sa 650 društava raspoređenih na Mojsinjskoj Svetoj Gori i na drugim lokacijama. Porodica Plužnjikov je jedna od najjačih u Srbiji, jer pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, aktivno se bavi kozmetikom. Pčelarsko gazdinstvo Miljković iz Kruševca sa 130 društava pčelari pored Zapadne Morave nezadovoljno je ovogodišnjim prinosom, a njen aktivan član Milica (21) se uz studije uči pčelarenju i pomaže bratu i ocu.

(Kurir.rs/Ž. M./Foto: Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track