MESTO ZA MLADE I OBRAZOVANE: Loznica gradi Smart siti centar na 800 kvadratnih metara
Foto: T. Ilić

U CENTRU GRADA

MESTO ZA MLADE I OBRAZOVANE: Loznica gradi Smart siti centar na 800 kvadratnih metara

Srbija -

LOZNICA - Izgradnja inovacionog startap centra - Smart City centra, koji će imati površinu od oko 800 kvadratnih metara, treba da počne ovog meseca u centru Loznice, najavljeno je iz gradske uprave.

Zoran Tomić, načelnik Odeljenja za finansije, precizirao je na poslednjem zasedanju lokalne skupštine da je za objekat izdata građevinska dozvola, urađena projektna dokumentacija i raspisana javna nabavka. Predstoji izbor izvođača radova, a rok za završetak objekta je poslednji dan februara 2021. godine.

Budući centar nalaziće se u centru grada, u Ulici Miodraga Borisavljevića, imaće 800 metara kvadratnih i biće rađen u tri faze. Prva faza su građevinski radovi, druga se odnosi na enterijer, a treća na opremanje računarskom i ostalom potrebnom opremom, sve ukupno vredno oko 80 miliona dinara.

foto: T. Ilić

Gradski menadžer Dejan Stalović kazao je da je država kao namenski transfer izdvojila 45 miliona dinara koji će biti usmereni u izgradnju inovativnog centra. Plan je da u budućem inovacionom startap centru rade učesnici projektnog tima "Tim za budućnost Loznice", dela jedinstvenog programa "Loznica najboljima" koji je nedavno pokrenula lokalna samouprava. Cilj je povratak mladih i visokoobrazovanih u zavičaj, njihovo zapošljavanje i uključivanje u izradu naučne studije koja će biti analiza kretanja Loznice u narednim godinama na srednjoročnom planu u svim oblastima društvenog života. Namera je da se otvaranjem centra stvore uslovi za osnivanje što većeg broja startap kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, a treba da omogući i dodatno usavršavanje mladih iz lozničkog kraja, ali i iz regiona.

Kako se očekuje to će doprineti zapošljavanju mladih i sprečiti njihov odlazak iz Loznice koja u narednih pet do sedam godina treba da bude među deset najrazvijenijih i najbogatijih gradova Srbije.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track