PODELJENA SREĆA JE DVA PUTA VEĆA: Graja i dečji smeh odzvanjali Loznicom (FOTO)
Foto: T.Ilić

DEČJA NEDELJA

PODELJENA SREĆA JE DVA PUTA VEĆA: Graja i dečji smeh odzvanjali Loznicom (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Prvoga dana ovogodišnje "Dečje nedelje" vrilo je u dvorištu objekta "Bambi", istoimene lozničke Predškolske ustanove. Pevalo se, igralo, crtalo, bojilo i recitovalo danas, a sve u skladu sa motom "Podeljena sreća dva puta je veća" pod kojim se ovog oktobra održava tradicionalna dečja manifestacija.

foto: T.Ilić

"Dečju nedelju", koja traje do 11. oktobra, otvorio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić koji je rekao da se ove godine sve dešava u posebnim uslovima, prilagođenim epidemiološkoj situaciji zbog koronavirusa. Kako je kazao, prva sedmica oktobra, kada se održava "Dečja nedelja", jeste prilika da se se pažnja javnosti skrene na decu i mlade, njihove potrebe, ukaže na nepravde prema njima i ujedno podsete roditelji, škola, lokalna samouprava, pa i država, na njihovu odgovornost za zdrav rast i razvoj dece.

Loznica, rekao je on, čini sve da "deca imaju sigurnu sadašnjost i dobru budućnost". Pre nešto više od pola veka Loznica je imala jedan predškolski objekat sa 12 vaspitača i oko 60 dece, a danas PU "Bambi" raspolaže sa pet velikih objekata u Loznici, po jednim u Banji Koviljači i Lešnici kao i više od 30 prostora za decu pri lozničkim osnovnim školama. Osim toga u planu je i izgradnja novog obdaništa u Lozničkom Polju kapaciteta 270 mesta.

foto: T.Ilić

"Danas skoro 1.800 dece koristi uslugu PU "Bambi" koja ima više od 180 zaposlenih. Lokalna samouprava brine o njihovom zdravlju, obrazovanju, o deci sa smetnjama razvoju, deci bez roditelja, a drugu godinu Loznica ima uslugu lični pratilac, a i iz budžeta godinama finansira Dnevni boravak "Sunce" za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Grad izdvaja solidnu količinu novca za podsticaj rađanja, a redovno stipendira i najuspešnije osnovce, srednjoškolce i studente. Sve to jasno pokazuje koliko lokalna samouprav ima odgovoran odnos prema najmlađima", kazao je Đokić.

foto: T.Ilić

Ove godine deca iz obdaništa neće moći starijim sugrađanima da pokažu šta znaju na šetalištu, ispred Vukovog doma kulture, gde su prethodnih godina izvodili razne programe, nego će, prema rečima, direktorke PU "Bambi" Ivane Savić to činiti u svojim obdaništima, objektima i dvorištima. Kao i do sada imaće muzičke, likovne, sportske aktivnosti, a pošto je moto "Podeljena sreća dva puta je veća" mališani će govoriti i o sreći.

Loznica se zbog korone ove sedmice neće šareniti od crteža na pločniku i odjektivati od pesme i igre predškolaca, a svi se nadaju da će naredne godine u prvoj sedmici oktobra ponovo moći na šetalištu da pokažu šta znaju.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track