MOŽE I DA EKSPLODIRA Nakon snimka česmovače koja gori nadležni iz zrenjaninskog vodovoda objasnili bizarnu situaciju (VIDEO)
Foto: Printscreen

DUGOGODIŠNJI PROBLEM MEŠTANA STAJIĆEVA

MOŽE I DA EKSPLODIRA Nakon snimka česmovače koja gori nadležni iz zrenjaninskog vodovoda objasnili bizarnu situaciju (VIDEO)

Srbija -

U selu Stajićevu kod Zrenjanina zabeležen je snimak na kom se vidi kako gori mlaz vode nad lavaboom u kupatilu.

Snimak je postavljen na društvenim mrežama, a za meštane tog kraja koji godinama imaju problem sa ispravnošću vode to nije bilo neko iznenađenje. Ipak, bilo je onih koji su šaljivo komentarisali situaciju, zbog smeha kojim se objavljeni snimak završava. Tako su predlagali da se voda flašira i prodaje ili sipa u rezervoar.

Oglasio se i JKP "Vodovod i kanaizacija" Zrenjanin koji je naveo da je reč o metanu i naglasio da je to dugogodišnji problem.

- Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv, a u većim količinama može izazvati i eksploziju - naveli su iz zrenjaninskog vodovoda.

Dodali su da su svi meštani upoznati sa problemom, ali ipak ne precizirajući da li je voda za koršćenje.

- Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika, a sa tim su upoznati i svi meštani. Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu - saopšteno je iz vodovoda.

Mere su, kako kažu, preduzete i u Stajićevu, gde je snimak načinjen, međutim navode da problem nije rešen.

- U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi - kažu nadležni u zrenjaninskom vodovodu.

Naveli su i koje su mere predostrožnosti.

- Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a na kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora - kažu u vodovodu i navode da očekuju da će problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina biti rešen u narednom periodu.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto:Twitter/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track