ABORIDŽIN IZ ČAČKA: Ako želite da naučite da bacate bumerang kao profesionalac samo potražite Đorđa
Foto: printscreen

više od hobija

ABORIDŽIN IZ ČAČKA: Ako želite da naučite da bacate bumerang kao profesionalac samo potražite Đorđa

Srbija -

Veterinar Đorđe Spasojević iz Čačka ima neobičan hobi. Prema uzoru na Aboridžine ručno pravi bumerange, a podjednako uspešno ovladao je i veštinom bacanja.

Letenje ga je oduvek oduševljavalo. U mladosti se bavio vazduhoplovnim modelarstvom, a poslednju deceniju pravi bumerange raznih oblika i usavršava izradu upravo onakvih kakve su kao oružje koristili australijski Aboridžini.

- Pravio sam i te "fast keč" bumerange. Pravio sam i "akurejsing" bumerange, ali me u poslednje vreme privlači taj tradicionalni bumerang od 90 do 110 stepeni, desni, sportsko rekreativni. Malo je manji od ovih aboridžinskih originalnih povratnih bumeranga - objašnjava Spasojević.

Za izradu tog sportskog rekvizita Đorđe koristi tri vrste drveta. Ponekad pronađe i obradi i prirodno savijene grane. Kaže za izradu dobrog bumeranga nije potrebno puno alata, ali je presudno znanje, strpljenje i da se radi ručno.

- Mogu da pravim uz pomoć stega, uz pomoć alata, uz pomoć drugova koji se bave stolarstvom, ali ja hoću da ga pravim što jednostavnije, znači na običnoj stolici, na običnom panju, u prirodi, bilo gde - ističe Spasojević.

Pored izbora materijala važni su i detalji obrade kako bi se bumerang održao u letu i vratio bacaču u ruku. Zato je važno ovladati i veštinom bacanja.

- Baca se vertikalno dajući mu maksimalnu rotaciju iz zgloba. Jedino tako mogu te sile da se uspostave, da ima kružnu putanju i da se vrate u ruke. U suprotnom, ako se baci horizontalno, kao frizbi, on će da uzleti i da se zakuca. Znači vrlo je bitno učenje tehnike - navodi bumerang majstor.

Znatiželjnima rado prenosi znanje i iskustvo, jer je ručna izrada i bacanje tradicionalnog aboridžinskog bumeranga ovom veterinaru iz Čačka više od hobija.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Pritnscreen/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track