Najnovije vesti

RAZNA SU SE ČUDA OVDE DEŠAVALA: Na mestu čudotvornog kamena otac Jakov gradi crkvu FOTO
Foto: Ž. M.

zbog duhovnosti i dobrote omiljen MEĐU VERNICIMA

RAZNA SU SE ČUDA OVDE DEŠAVALA: Na mestu čudotvornog kamena otac Jakov gradi crkvu FOTO

Srbija

Otac Jakov, starešina manastira u Makrešanu, bavi se lekovitim biljem i pravi tinkture za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema i obolenja želuca i objavljuje svoje recepte za dobrobit naroda, koji u velikom broju posećuje ovu svetinju, a zbog duhovnosti i dobrote omiljen je u ovom delu Srbije.

Manastir Svetog Jovana u Makrešanu, na Mojsinjskoj Svetoj Gori, a nedaleko od Кruševca. Spada u red srednjevekovnih svetinja iz 14. veka. Кtitor je nepoznat, kao i za ostale ovdašnje svetinje.

foto: Ž. M.

Nažalost, nije istražena prvobitna crkva, koja je bila nešto niže oko stotinak metara severozapadno. Postojeća crkva je izgrađena 1970. zahvaljujući meštanima sela Makrešana, koji su je sami obnovili i podigli.

- Solunski ratnik Stanoje Milošević Džodža imao je san, viđenje ili neku viziju o mestu prvobitne crkve. Bio je jako bolestan od tuberkuloze, pa je došao ovde. Кopali su i našli kamen za koji su mislili da je deo temelja crkve, ali je polomljeni deo palionika. Ovde su se dešavala i razna čuda. Кamen je stajao i dva puta su ga nosili u selo i vraćali nazad. Meštane je stizala kazna više puta. Objekat u izgradnji gde je bio kamen srušio se, a jedan seljak je skočio u bunar. Srećom, nije se udavio jer nije bilo vode. Taj kamen nije sa ovih prostora i nema ga u Mojsinjskim planinama. Džodža je bolovao od tuberkuloze, a crkvu je pronašao kada je imao oko 25 godina. Posle se iscelio i živeo je više od 90 godina - kaže otac Jakov, starešina Manastira.

foto: Ž. M.

Prema njegovim rečima, nužna su arheološka istraživanja, a problem je u nedostatku finansijskih sredstava da bi se obavila iskopavanja i pronašao temelj stare crkve i grobovi.

Posle crkve izgrađene 1970. podignuta je i trpezarija u sedamdesetim godinama, a to je ustvari bila mala kuća sa trpezarijom, hodnikom i jednom sobicom. Pošto je bila dotrajala srušena je 2000. godine tada je započela gradnja današnjeg konaka. Nebojša Muždeka, potonji monah Simeon, vodio je manastir do svoga upokojenja 2009. godine.

foto: Ž. M.

Tadašnji Episkop niški, a sadašnji Patrijarh srpski gospodin Irinej, poslao je oca Jakova da preuzmem brigu o manastiru.

-Godine 2009. nije bilo ni struje ni vode, pa smo započeli kopanje bunara dubokog devet metara, koji nije zadovoljavao potrebe, jer je nestajala voda i nije imao dovoljno kapaciteta za slave manastira, koje se održavaju 7. jula i 5. novembra. Ove godine smo iskopali bunar od 18 metara, koji ima izobilnu, skoro neiscrpnu vodu od devet metara. Struju smo dobili 2010. godine, zahvaljujući tadašnjem direktoru Elektrodistribucije Кruševac Dragoljubu Raičeviću, a sada imamo čak i trofaznu. Od poslednje kuće u Makrešanu do manastira postavili smo dalekovod od 2,5 km. Podigli smo prvi sprat na konaku, a zatim i paraklis (zimska crkva) posvećen Svetom Apostolu Jakovu, bratu Gospodnjem.

Uspešno je nastavljeno dalje uređenje porte.Urađen je potporni zid na mestu gde će biti nova crkva, a postojeća će biti srušena i zamenjena većom i komfornijom. Nova crkva će biti od kamena peščanika iz Brajkovca, a kao ručno pikovani biće postavljen sa spoljne strane na fasadi. Crkva će biti duplo veća po spoljnoj kvadraturi, gradiće se u moravskom stilu sa rozetama, rezbarijama i drugim ukrasima u kamenu oko vrata i prozora.

foto: Ž. M.

Zahvaljujući resornom ministarstvu i direktoru Кancelarije za vere Mileti Radojeviću obezbeđena je finansijska podrška od pola miliona dinara za nasipanje puta, koji je bio vrlo blatnjav i u tim uslovima je gotovo bilo nemoguće doći kolima (2019). Nastavljeno je nasipanje dela puta u dužini od 1 km, koji je bio najgori, jer kada padne kiša leti ili zimi u vreme snežnih padavina teško je bilo i pešice doći.

- Na mestu buduće crkve deo zemljišta mora biti zamenjen, jer nije adekvatan kao podloga. Očekujemo da taj posao započne u toku oktobra, a uz Božju pomoć nadamo se završetku temelja pre zime, koji će osveštati Vladika David. Obezbedili smo samo 8 m3 kamena od potrebnih 40. Dobili smo blagoslov Vladike Davida, rešenje o izgradnji crkve od Gradske uprave i analizu vode iz hemijske laboratorije Rudarsko geološkog zavoda Srbije. Poslednja tri i po metra od osamnaest u bunaru bila su od kvarcnog peska i kamena, što bukvalno znači da je voda izlazila iz peska i da je najbolja moguća. Taj kamen i pesak smo izvadili i ugradili na put. Voda za piće iz bunara je ispravna i vrlo kvalitetna - kaže otac Jakov. Jeromonah Jakov Simić, rodom iz Čubure, kod Ražnja, sa suprotne strane Mojsinjskih planina. Pre Makrešana Otac Jakov je bio u Hilandaru gde se zamonašio 1996. godine, od septembra 1997. Boravio je u Manastiru Presvete Bogorodice Visočka Ržana na Staroj planini, a od 2009. je u ovom manastiru. Otac Jakov bavi se lekovitim biljem i pravi tinkture za lečenje bolesti kardiovaskularnog sistema i oboljenja želuca i publikuje svoje recepte za dobrobit naroda, koji u velikom broju posećuje svetinju, a zbog duhovnosti i dobrote omiljen je u ovom delu Srbije.

(Kurir.rs/ Ž. Milenković)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...