VALJEVO IMA 90.000 DUŠA: Ali ne i dežurnu apoteku, grad traži rešenje
Foto: apoteka u centru Valjeva (S.S.)

rafovi u apotekama su poluprazni

VALJEVO IMA 90.000 DUŠA: Ali ne i dežurnu apoteku, grad traži rešenje

Srbija -

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da lokalna samouprava traži rešenje za dalju sudbinu Apotekarske ustanove „Valjevo“ i navodi da će Grad vrlo brzo predložiti neko rešenje

VALJEVO - Valjevo, grad na čijoj teritoriji, prema popisu iz 2011. godine, živi oko 90.000 ljudi, nema dežurnu apoteku!

Direktor Apotekarske ustanove „Valjevo“ Vojkan Stepanović kaže da od ukidanja vanrednog stanja Valjevo nema dežurnu apoteku, navodeći da oni nemaju dovoljno kadra, a rafovi u apotekama su poluprazni.

- Mi nemamo mogućnosti da organizujemo dežurstvo u nekoj apoteci, a i da imamo, to ne bi imalo smisla, jer zbog velikog duga prema dobavljačima, skoro da uopšte nemamo lekova, odnosno radi se o minimalnom broju. Naše tri apoteke u Valjevu, zbog nedovoljnog broja zaposlenih, ali i zbog polupraznih rafova, rade dnevno samo po nekoliko sati, retko ko ulazi u njih, a stanje najbolje ilustruje podatak da dnevno imamo promet od po nekoliko stotina dinara - kaže Stepanović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da lokalna samouprava traži rešenje za dalju sudbinu Apotekarske ustanove „Valjevo“ i navodi da će Grad vrlo brzo predložiti neko rešenje.

- Upoznat sam sa tim da Valjevo nema dežurnu apoteku. Razmišljalo se i o tome da neka od privatnih apoteka uđe u sistem dežurstva, ali lokalna samouprava nema pravnog osnova da to plati. Problem Apotekarske ustanove ’Valjevo’ sam zatekao kada sam došao na dužnost gradonačelnika Valjeva i od prvog dana moj tim radi na tome da se pronađe najbolje rešenje i vrlo brzo ćemo izaći sa predlogom - rekao je Gojković.

Račun Apotekarske ustanove „Valjevo“ je u blokadi od avgusta ove godine. Samo dug prema dobavljačima premašuje 82 miliona dinara, a to nije konačan dug. Zaposleni su poslednju platu primili u martu, a zbog teške finansijske situacije, od 92 zaposlena, ostalo je njih 25. Među njima u Valjevu je samo jedan farmaceut i nekoliko farmaceutskih tehničara, a ostali su iz redova tehničkog osoblja i drugi.

- Ipak, nije sve tako crno, jer izdavanjem apoteka ili nekim drugim modelom poput javno-privatnog partnerstva, može da se pronađe rešenje za našu ustanovu. To je neminovnost, jer slična stvar je urađena u 20 apotekarskih ustanova širom Srbije- kaže direktor Apotekarske ustanove „Valjevo“.

Osnivač Apotekarske ustanove je Grad Valjevo, u čijem vlasništvu su i lokali koje koristi Apotekarska ustanova. Sličnu sudbinu valjevskih apoteka doživele su i apoteke Apotekarske ustanove „Valjevo“ u opštinama Kolubarskog okruga. Zbog isključene struje zatvorena je apoteka u Ljigu. Ne rade ni apoteke u Mionici i Ubu, a u Kolubarskom okrugu jedino skraćeno rade apoteke u Lajkovcu i Osečini.

(Kurir.rs/S. Stevanović/Foto: S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track