Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici
Foto: Printscreen/ vojvodina.gov

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, obratio se danas na svečanosti povodom otkrivanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici, istakavši da je reč o važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

„Danas smo otkrili spomenik jednom od prosvetitelja i nosilaca nacionalnog preporoda naroda kojem je pripadao. Ivan Antunović učinio je mnogo i kao istaknuti sveštenik, vredan publicista, ali i plodan pisac čije knjige i rasprave i danas imaju književni i istoriografski značaj“, izjavio je predsednik Mirović.

Ocenjujući da je vreme biskupa Ivana Antunovića bilo vreme izražene nacionalne nejednakosti i borbe malih naroda za svoja prava u tadašnjoj Austrougarskoj, predsednik Mirović konstatovao je da se u Srbiji danas prava svih nacionalnih manjina poštuju i kontinuirano unapređuju.

„Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive obezbeđuje najbolje moguće uslove za negovanje i unapređivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i tako će biti i ubuduće“, rekao je Mirović.

Po njegovim rečima, izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje i međusobno bolje razumevanje Srba i Hrvata.

„U budućnosti moramo ići putem onih koji su uradili mnogo na zajedničkim vrednostima dva naroda poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrednostima koje, sasvim siigurno, i u vremenu koje je pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje“, istakao je Mirović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je spomenik poklon gradu Subotici, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može negovati svoje običaje i identitet.

„Ime biskupa Antunovića spaja multikulturalnost, toleranciju i suživot i čast mi je što sam prisustvovao otkrivanju spomenika“, rekao je Radman. Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić navela je da današnji događaj pokazuje da borbe Ivana Antunovića nisu bile uzaludne, ističući da je spomenik poziv svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine na očuvanje jezika, tradicije i vere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track