BOLJI DANI ZA LOZNIČKE BICIKLISTE: U pripremi nova infrastruktura za ljubitelje dvotočkaša
Foto: Kurir/T.Ilić

razgovori u gradskoj upravi

BOLJI DANI ZA LOZNIČKE BICIKLISTE: U pripremi nova infrastruktura za ljubitelje dvotočkaša

Srbija -

LOZNICA - Planinsko biciklističko društvo (PBD) “BicikLO” već neko vreme nastoji da ukaže na značaj biciklizma i potrebu da se u Loznici poprave uslovi za ljubitelje ‘’pedalanja’’ kao bi oni mogli bezbedno da voze svoje dvotočkaše i imaju odgovarajuće staze. U gradskoj upravi su naišli na razumevanje pa je danas (15.10) održan sastanak sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i njegovim saradnicima u cilju sprovođenja aktivne kampanje unapređenja biciklističkog saobraćaja na teritoriji Loznice.

foto: Kurir/T.Ilić

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika, sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih organa i institucija, saobraćajne policije, JP ''Loznica razvoj“ i PBD “BicikLO”, a definisani su ciljevi i naredni koraci u pogledu poboljšanja uslova za bicikliste. Predstavnici PBD “BicikLO” predstavili su svoje ideje kako da se poprave uslovi za bicikliste i donet je zaključak o formiranju radnog tela sa ciljem da se do kraja godine donese akcioni plan za poboljšanje uslova za biciklizam u Loznici. Prema rečima gradonačelnika Petrovića, članovi radnog tela će posle obilaska terena uraditi opsežnu analizu na osnovu koje će utvrditi na koje se sve načine mogu unaprediti uslovi i infrastruktura za bicikliste sa akcentom na uključivanje biciklista u saobraćaj na ulicama u gradskom jezgru kroz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i promovisanje biciklizma. Posle toga će uslediti ostale aktivnosti koje se odnose na projekte uređivanja i izgradnje biciklističkih staza. Inače, trenutno Lozničani imaju biciklističku stazu duž puta Loznica-Valjevo, kroz prigradsko naselje Klupci, prema Tršiću nešto dužu od dva kilometra, oko kilometra i po staze od grada do zaobilaznog puta u Ulici Republike Srpske i oko 800 metara staze u naselju Lagator što je nedovoljno.

foto: Kurir/T.Ilić

Problem je što su ove staze često zakrčene uparkiranim vozilima pa biciklisti moraju da silaze na kolovoz ugrožavajući svoju bezbednost, a nigde na postojećim kolovozima u gradu prostor za bicikliste nije obeležen linijama. Na biciklima bi mnogi rado otišli do Banje Koviljače udaljene šest kilometara od Loznice, ili Tršića do kojeg ima kilometar više, da postoje celom trasom uređene biciklističke staze koje bi stvorile uslove za bezbednu vožnju.

Lozničane koji vole biciklizam i žele da u svom gradu imaju sve uslove za bezbrižnu vožnju svojim biciklima raduju ovakvi razgovori i očekuju uskoro i konkretizaciju u vidu novih biciklističkih staza u svom kraju.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track