OTVORENA IZLOŽBA RADOVA MLADOG KRALJEVAČKOG UMETNIKA: Šuma kao izazov za stvaralaštvo
Foto: KC Ribnica

U galeriji Kulturnog centra „Ribnica“

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA MLADOG KRALJEVAČKOG UMETNIKA: Šuma kao izazov za stvaralaštvo

Srbija -

U galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu otvorena je samostalna izložba mladog kraljevačkog umetnika Željka Radovića pod nazivom „Crtež kao izazov u susretu sa prostorom šume“.

foto: KC Ribnica

- Željko se već na samom početku svojih studija posvetio istraživanju motiva šume, drveća, vladajući svim likovnim elementima kako bi kompoziciono na većim formatima što vernije to dočarao.

foto: KC Ribnica

Tehnika je kombinovana, od olovke preko tuša, pera i markera, do akvarelskih momenata koje je vešto i majstorski uklapao i stvarao impresiju treperenja svetla u krošnjama, ostavljajući utisak strujanja vazduha i likovnog kretanja te mase objekata, rekla je na otvaranju izložbe umetnica Slađana Miljković.

foto: KC Ribnica

Ona je dodala da je Radović kroz master rad uspeo da pomeri klasičan pristup i da je dao na važnosti jedinstvenoj atmosferi šume. Istovremeno je pročistio kompoziciju u korist površine, forme i prostora nad filigranskim detaljem koji je, opet, zadržan kao element njegovog crteža.

foto: KC Ribnica

Radović je već imao jednu samostalnu izložbu u Kulturnom centru, a učestvovao je na brojnim grupnim izložbama.

foto: KC Ribnica

Dobitnik je pohvale Fondacije „Vladimir Veličković“ za crtež i prve nagrade za akvarel na „Street Art“ festivalu u Kraljevu 2017. godine.

foto: KC Ribnica

Željko Radović rođen je 1996. godine u Kraljevu gde je završio Umetničku školu. Diplomirao je na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi profesora Željka Đurovića, a na istom fakultetu je ove godine i magistrirao, u klasi profesorke Jelene Šalinić Terzić.

foto: KC Ribnica

(Kurir.rs / J.S./ Foto: J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track