SREĆNO NAM SE VRATI: Mlada ženka orla Ognjenka "javila" se iz Sudana! Preletela neverovatnih 5.000 kilometara tokom jesenje seobe
Foto: Facebook

fascinantna avantura

SREĆNO NAM SE VRATI: Mlada ženka orla Ognjenka "javila" se iz Sudana! Preletela neverovatnih 5.000 kilometara tokom jesenje seobe

Srbija -

Mlada ženka orla zmijara Ognjenka stigla je do Sudana!

Nakon 5.272 kilometra, koje je preletela tokom dvadesetak dana jesenje seobe, stigla je od Vršačkih planina u podsaharsku Afriku.

Ptica stara tek nekoliko meseci krenula je put toplijih krajeva trasom koja ide kopnom uz obale velikih vodenih površina.

- Za to joj je trebalo dvadesetak dana - navodi Fondacija za zaštitu ptica grabljivica na svom nalogu na Fejsbuku.

Ognjenka ima satelitski odašiljač zahvaljujući kom je moguće pratiti njenu brzinu leta, visinu na kojoj se nalazi i preciznu putanju kojom se kreće. Odašiljač je težak 25 grama i ima solarno napajanje.

Grabljivice, poput orlova zmijara, kreću se uz obalu jer hvataju vazdušne struje koje se formiraju nad kopnom i sposobne su da uhvate termalne liftove zato što imaju široka pravougaona krila osposobljena za takav let.

Sa druge strane, morske ptice imaju tanja i izdužena krila, kojim hvataju kolutaste struje koje se formiraju iznada talasa pa jedre na njima, objašnjavaju u Fondaciji.

Ognjenka je satelitski odašiljač dobila letos.

(Kurir.rs/Foto:Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track