Najnovije vesti

PLANTAŽA U KNJAŽEVCU JEDINSTVENA U SRBIJI: Najdan i Ružica se lagano spremaju za berbu kivija (FOTO)
Foto: RTS printscreen

prave slatko i sokove

PLANTAŽA U KNJAŽEVCU JEDINSTVENA U SRBIJI: Najdan i Ružica se lagano spremaju za berbu kivija (FOTO)

Srbija

U dvorištu Milisavljevića u Knjaževcu dobro je rodio kivi. Pre pet godina posađena je jedna sadnica, a sada prekriva čitavo dvorište. Za desetak dana, kad počne berba, biće oko 150 kilograma tog voća.

Mnogobrojni plodovi kivija u dvorištu Najdana Milisavljevića privlače pažnju svih koji ovih dana prolaze pored njegove kuće. Iako je voćna vrsta toplijih krajeva Najdan kaže da kivi dobro podnosi naše uslove i da ga nije teško gajiti.

- Ne prska se, traži dosta vode da se poliva preko leta, jer čim mu malo nedostaje voda uvene. Traži puno vode, zato ne bi mogao da ga posadiš na nekom brdu gde nema vode. Može, recimo, tu pored reke - objašnjava Najdan Milisavljević iz Knjaževca.

Pet ženskih i jedna muška biljka koja služi kao oprašivač čine malu zajednicu kivija u dvorištu. Plodovi u oktobru polako sazrevaju, još su tvrdi i biće spremni za berbu tek za desetak dana.

foto: RTS printscreen

- Treba mu jedno mesec dana posle berbe da sazri, da odstoji, a krajem novembra i u decembru već može da se koristi za jelo - kaže Ružica Milisavljević.

Najdan uspešno proizvodi i sadnice kivija kalemljenjem tako da mu je deo dvorišta rezervisan i za mali rasadnik.

Od plodova kivija sa svoje male plantaže u dvorištu Milisavljevići prave slatko i sokove dok višak podele rodbini i prijateljima.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Printscreen RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...