7 UČENIKA U RASINSKOM OKRUGU ZARAŽENO KORONOM: 5 u Trsteniku, inficirali se u kafićima
Foto: Printscreen RTS

ne rade vrtići

7 UČENIKA U RASINSKOM OKRUGU ZARAŽENO KORONOM: 5 u Trsteniku, inficirali se u kafićima

Srbija -

U Trsteniku i Aleksandrovcu na snazi je vanredna situacija, a od juče ne rade vrtići.

Razlog za uvođenje vanredne situacije u ove dve opštine nije bio samo porast broja obolelelih nego transmisija korona virusa među mladima u kafićima, restoranima, rekao je doktor Predag Pavlović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

"Vanredna situacija u Trsteniku uvedena je početkom meseca i već sada možemo da kažemo da se ona smiruje, smanjuje se broj zaraženih", rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, u Aleksandrovcu je polovina obolelih bila iz jedne fabrike koja ima 500 zaposlenih, a zbog nepoštovanja mera morali smo da zaustavimo proizvodnju.

Naveo je da je u Rasinskom okrugu zaraženo 7 učenika, od kojih je 5 u Trsteniku i istakao da se zaražavanje nije desilo u školama nego u kafićima i prodicima.

Istakao je da je nošenje maski glavna protivepidemijska mera.

Naveo je kao pozitivan primer nastavnika koji je nedelju dana radio u periodu velike zaraznosti, kako je rekao, ne svojom krivicom nego zbog problema sa dijagnostikom.

"On je predavao u dve škole i ostvario veliki broj kontakata i sa učenicaima i sa nastavnicima, ali je on neprekidno nosio masku i zahtevao je od svojih učenika da i oni nose maske. Mismo posle toga očekivali veliki broj obolelih, ali nismo imali nijedan slučaj zaražavanja u ove dve škole", rekao je Pavlović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track