Najnovije vesti

NAJKRAĆA REKA U EVROPI IZVIRE PODNO TARE: Ima i vodopad, a zbog dužine od tačno 365 metara dobila je i SIMBOLIČNO IME (FOTO)
Foto: RINA

hidrocentrala radi maltene 100 godina

NAJKRAĆA REKA U EVROPI IZVIRE PODNO TARE: Ima i vodopad, a zbog dužine od tačno 365 metara dobila je i SIMBOLIČNO IME (FOTO)

Srbija

Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac, izvire reka Vrelo koja je zbog dužine svog toka jedna od najkraćih u celoj Evropi.

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i Reka Godina jer broji onoliko metara koliko u godini ima dana.

- Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako je vrlo kratka poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke: veliki moćni izvor, ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu - kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

foto: RINA

Rečicu krase bistra voda i prelepi vodopadi pa je upravo ovo mesto, koje je 13 kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u tom kraju, jer je to jedinstvena prilika da prošetate čitavim tokom roke - od izvora pa sve do ušća u Drinu - za samo nekoliko minuta.

foto: RINA

- Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova i orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana "Vrelo" sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh - kaže Milanović.

foto: RINA

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog krečnjačkog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, a temperatura vode kreće se oko deset stepeni.

(Kurir.rs/Rina/Foto:Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...