Najnovije vesti

OD NEKIH SRPSKIH OBIČAJA DIŽE SE KOSA NA GLAVI: Jedan od najjezivijih sigurno je MRTVAČKA SVADBA!
Foto: printscreen Informer

nije jedini

OD NEKIH SRPSKIH OBIČAJA DIŽE SE KOSA NA GLAVI: Jedan od najjezivijih sigurno je MRTVAČKA SVADBA!

Srbija

Stari običaji se u Srbiji više ne praktikuju, ali njihova bizarnost se ne zaboravlja, pa se tako i dan danas o njima govori

U istočnom delu Srbije izdvojen je najbizarniji običaj koji se naziva "mrtvačka svadba". Ovaj običaj praktikovao se u slučaju kada mladić umre neoženjen. Tada bi se njegova verenica ili druga neudata devojka iz sela venčala sa njim (sa pokojnikom), a brak bi važio godinu dana. Da stvar bude još jezivija, majka preminulog mladića morala bi da igra kolo na grobu svog sina!

"Mrtvačka svadba" je jedan od najjezivih običaja u celoj Srbiji, a moderno doba je ovaj običaj iskorenio. Takođe, postoji niz bizarnih običaja u Srbiji od kojih se neki i dalje praktikuju. Mi smo izdvojili one koji su najbizarniji:

1. U okolini Raške običaj je da onaj koji kupa pokonika, bilo žensko ili muško, namaže sve nokte na rukama, ali samo po pola nokta.

foto: Profimedia

2. Krevetac bebe ne sme da bude "u noge" roditeljskog kreveta. Kad se beba rodi svekrva donese povojnicu i to se zamota u salvetu i stavi detetu pod dušek. Tako stoji 40 dana da bi dete lepo jelo i napredovalo. Takođe, postoji verovanje da se stvari za bebu ne kupuju pre nego što ona pređe prag kuće, kako je niko ne bi urekao.

3. Za daće u kuršumlijskom kraju, kada se služe gosti, nosi se po jedan tanjir u desnoj ruci. U tom kraju je postojao i običaj da se mladina majka stavi na točak oborenih kola i vrti dok mladoženja ne plati koliko se traži.

foto: Kurir

4. U podavalskim selima, najbizarniji običaj je da devojku krišom pomaze nečim što se zove mrtvački peškir da bi se udala za momka kog joj predlože. Na sreću novih generacija, ovaj obićaj se više ne praktikuje.

5. U Srbiji postoji običaj da se neudate devojke sahranjuju u venčanicama ili u belim kovčezima.

Kurir.rs/Informer

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...