SNEG MOŽE DA PADNE: Zimska služba spremna u Loznici (FOTO)
Foto: Kurir/T. Ilić

ČEKAJUĆI LEDENE DANE

SNEG MOŽE DA PADNE: Zimska služba spremna u Loznici (FOTO)

Srbija -

Zimska služba u Loznici je, tvrde nadležni, potpuno spremna za pahulje i "ledene dane", a u KJP "Naš dom" danas su obavili smotru raspoloživog voznog parka koji će se narednih 150 dana boriti sa snegom i ledom i nastojati da sve javne površine učini prohodnim.

Kao i minule godine preduzeće "Stobeks" zaduženo je za prohodnost saobraćajnica dok će javne površine i trotoare od snega čistiti "Naš dom". Zvanično je zimska počela juče i traje do 1. aprila naredne godine, a Janko Aleksić, direktor "Našeg doma", kaže da, što se njih tiče, i sutra može da se "zabeli".

foto: Kurir/T. Ilić

"Potpuno smo spremni za dolazak zime i niske temperature. To smo bili i prethodnih godina, ali ove smo kao nikada pre, a danas je obavljena smotra voznog parka koji će biti korišćen u slučaju snežnih padavina. Pripremili smo neophodnu mehanizaciju da prohodnim održavamo javne površine, trotoare, prilaze bolnici, školama, javnim ustanovama, pešačke mostove u gradu. Nabavljeno je 12 tona industrijske soli, tri tone kalijum hlorida kao i peska u potrebnim količinama, a sve možemo dopuniti ako zatreba. Inače, naša vozila koja će biti angažovana u zimskoj službi bila su servisirana i spremna još pre dve sedmice", kazao je on.

foto: Kurir/T. Ilić

Ove sezone je, pored ostalog, spremno pet vozila sa noževima, kamion sa korpom za skidanje ledenica sa krovova, čistači snega sa trotoara kao i bager. U zimskoj službi angažovano je 36 radnika, a svi majstori su u pasivnom dežurstvu do kraja njenog trajanja.

Preduzeće "Stobeks" zaduženo je za prohodnost oko 250 kilometara puteva i ulica, mada oni posle čišćenja prioritetnih pravaca prelaze i na druge puteve pa to bude i veća kilometraža. Pripremili su sto tona industrijske soli kao i dovoljne količine mešavine šljake i kamenog agregata, a protiv snega boriće se sa pet kompleta kamiona sa raonikom. Ukoliko zima baš bude ozbiljna i sneg napada po potrebi će biti uključene i teške radne mašine. Inače, u zimsko održavanje lokalnih puteva i ulica spadaju prioritetni putevi na kojima se odvija autobuski saobraćaj i koji se nalaze pored škola, njihovih izdvojenih odeljenja i domova zdravlja u selima. Takođe su prioriteti i sva mesta sa velikom frekvencijom pešaka, bolnica, škole, obdaništa, sud, policija, javne ustanove, gradska uprava i slično.

Prema najavi nadležnih njih u Loznici sneg neće iznenaditi, a kakva će biti zima i koliko će imati posla pokazaće narednih pet meseci.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track