u srcu planine Zlatar

DOBRO DOŠLI U SELO SA NAJMANJE STANOVNIKA U SRBIJI: Muškovina je mesto bez struje i puta sa samo 13 duša (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Muškovina je selo u srcu planine Zlatar sa najmanjim brojem žitelja u Srbiji. Ovo selo po poslednjem popisu ima samo 13 stanovnika sa prosekom od 80 godina. Trenutno i opravdava svoje ime Muškovina, jer broji više muškaraca, čak osmoricu. Mesto je od nastanka doseljeničko.

Država je nedavno pokušala da oživi ovaj kraj, porodicama su ponudili 20 placeva na korišćenje i doveli su ljude. Međutim, oni se nisu dugo zadržali zbog problema sa lošom strujom i putnom infrastrukturom.

"Posle rata bilo nas je jedno dvesta, što ljudi što dece i žena. Sada nas ima trinaestoro. Sve je to otišlo zbog puta što nismo imali kao i što sada vidite kako je, jedno, drugo možda bi se mnogi i vratili posle ovoga kada je bilo ovo zatvaranje fabrika i ovoga čuda ali je struja kod nas totalno loša", objašnjava nam meštanin Slobodan Jovanović koji je ovde rođen.

Lokalci se uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom. Mnogi se nisu oženili, ali je očigledno pobedila ljubav prema selu i radu.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track