HUMANE MAME DIGLE KIKINDU NA NOGE: Ideju da se iz gradske kase finansira lečenje teško bolesne dece podržalo više od 3.000 građana
Foto: Privatna Arhiva

Građanska inicijativa

HUMANE MAME DIGLE KIKINDU NA NOGE: Ideju da se iz gradske kase finansira lečenje teško bolesne dece podržalo više od 3.000 građana

Srbija -

Plemenitu ideju Zorice Miucin, Dijane Mileusnić, Evice Pajić i Tanje Bogaroški da se još jače i organizovanije pomogne teško bolesnoj deci iz Kikinde i okolnih sela, za kratko vreme, potpisima je podržalo više od 3.000 ljudi.

Četiri majke su pokrenule inicijativu "Mame solidarno - Zajedno za decu" kojom traže da se u gradskom budžetu, počev od naredne godine, opredeli 10 miliona dinara za lečenje teško bolesne dece. Prema njihovoj zamisli, sredstva iz gradske kase bi se deci i njihovim roditeljima davala za operacije, lekove, terapije ili troškove odlaska u inostranstvo. Ako se taj novac ne potroši u tekućoj godini, prebacio bi se za narednu, uz novih 10 miliona.

Potpise su danas predale, a suštinu iniicjative približile zvaničnicima lokalne samouprave. Inicijatorke su primili, saslušali i posavetovali Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, njegova zamenica Dijana Jakšić Kiurski i republički poslanik Milenko Jovanov.

Svi za decu

Tokom trajanja akcije prikupljanja potpisa reakcije ljudi su bile pozitivne. Potpisnici peticije saglasni su u oceni da deca treba da budu prioritet, naročito u sredini koja već decenijama ima problema sa natalitetom.

- Potpisnici peticije nisu samo mladi roditelji. Njih je bilo najviše, ali su našu inicijativu prepoznali i sugrađani koji su tek postali punoletni, takođe i penzioneri - rekla je Tanja Bogaroški.

- Prijatno smo iznenađeni razumevanjem i dobronamernim sugestijama. Pokazali su sluha za našu inicijativu i predočili šta još treba da uradimo, da sledimo primere Subotice i Bajine Bašte, lokalnih samouprava koje raspolažu fondom za lečenje teško bolesne dece. Na sastanku nam je rečeno da naša inicijativa treba da dobije valjani pravni okvir i da bi, u tom smislu, iskustva ovih gradova mogla da nam dobro posluže. Kad to uradimo, ponovo ćemo se naći sa gradonačelnikom - prenela je detalje, za članove građanske inicijative, izuzetno značajnog sastanka Tanja Bogaroški.

foto: S. U.

Navodi da im je jasno da zbog krize izazvane pandemijom i manjka sredstava u budžetu inicijativa ne može da se realizuje ove godine.

foto: S. U.

- Puni smo optimizma. Iskreno se nadamo da bi već iduće godine, u lokalnom budžetu, mogla da se opredele sredstva u tu namenu. Brojni pojedinci, ovdašnje domaće i inostrane firme, sportski klubovi, ali i lokalna samouprava, nebrojeno puta dosad, pokazali su da smo izuzetno humana sredina. Hajde da i ovim primerom pokažemo da smo jedinstveni i da možemo ovo, zbog naše dece - zaključila je Bogaroški.

(Kurir.rs/S.U./Foto:S.U./Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track