Skijaši opet na maloj stazi na Goču već ove zime
Foto: Zoran Ljubojević

„Dečjoj planini“ polako se vraća stari sjaj

Skijaši opet na maloj stazi na Goču već ove zime

Srbija -

Umesto pređašnjih 170 metara, mala staza će sada biti duga 350 metara

Posetioci planine Goč dobiće ponovo malu stazu na svojoj omiljenoj planini do 9. decembra, kad bi trebalo da budu završeni radovi na postavljanju ski-lifta „Dobre vode“. Posetioci, naročito najmlađi, moći će da uživaju u zimskim čarolijama i nauče prve skijaške korake na maloj stazi koja će, umesto pređašnjih 170 metara, sada biti duga 350 metara. Za ove radove Grad Kraljevo je obezbedio 20 miliona dinara, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 15 miliona dinara.

foto: Zoran Ljubojević

Uskoro dvosedna žičara

Grad Kraljevo ulaže maksimalne napore da Goču vrati stari sjaj. Zahvaljujući Javnom preduzeću „Putevi Srbije“, rekonstruisano je 4,6 kilometara puta od Beranovca ka Goču i izgrađen je i trotoar u dužini od 1,6 kilometara, a vrednost radova je 170 miliona dinara. Rekonstrukcija puta je nastavljena u dužini od osam kilometara do skretanja za Sokolju, za šta je izdvojeno oko 320 miliona dinara.

foto: Zoran Ljubojević

S obzirom na nastojanja da se Goč obnavljanjem starih, ali i novim sadržajima približi Kraljevčanima, kao i svim zaljubljenicima u prirodu, ova prelepa planina nadomak Kraljeva, poznata i kao „dečja planina“, biće nezaobilazna turistička destinacija tokom cele godine - i u letnjoj i u zimskoj sezoni, i odraslima i deci, sportistima i rekreativcima.

Zahvaljujući Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, Grad Kraljevo je dobio dvosednu žičaru „Bela reka 1“, koja se nalazila u okviru Ski-centra „Kopaonik“. Pošto je ta žičara demontirana zbog izgradnje kabinske žičare - gondole „Brzeće / Bela reka - Mali Karaman“, na molbu Grada, ovo preduzeće je dvosed doniralo Gradu kako bi, nakon remonta, bio postavljen na veliku stazu na planini Goč, koja će biti dužine oko 1.500 metara.

foto: Zoran Ljubojević

Kako ističe za Kurir gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, iz budžeta Grada Kraljeva obezbeđeno je 65.500.000 dinara za izgradnju potpuno novog paviljona Dečjeg odmarališta „Goč“, sa 160 kreveta, u skladu s najvišim standardima. Rekonstruisani su i tereni za košarku, odbojku i mali fudbal, uz značajnu pomoć ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Uz pomoć EPS-a i „Telekoma“ obezbeđeno je sigurno snabdevanje električnom energijom i dobar protok interneta.

Planina dostupna svakom

- Jako je važno da Grad izgradi nedostajuću infrastrukturu, da omogući privatnicima da dođu i ulažu ovde. Svima nam je u interesu da Goč ostane planina dostupna svakome i da i deca radnika mogu da dođu ovde i na rekreativnu nastavu i da tokom zime provedu dve-tri nedelje na ovoj našoj lepotici - kaže Terzić, ističući da je cena punog pansiona na Goču za decu iz Kraljeva 1.100 dinara.

foto: Zoran Ljubojević

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Foto: Zoran Ljubojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track