PRVI DAN OVE NEDELJE BEZ PREMINULIH: Sve punija Opšta bolnica u Loznici
Foto: Kurir/ T.Ilić

ZARAŽENO i 18 ZAPOSLENIH

PRVI DAN OVE NEDELJE BEZ PREMINULIH: Sve punija Opšta bolnica u Loznici

Srbija -

LOZNICA – Prvi put ove nedelje u lozničkoj Opštoj bolnici juče nije bilo preminulih kovid pacijenata, ali je kovid odeljenje sve punije. Trenutno je 56 pacijenata hospitalizovano, a jedan je na respiratoru, saopšteno je iz ove ustanove.

Deo zgrade u kojoj je smešteno Odeljenje psihijatrije spreman je za prijem kovid pacijenata, predviđeno je 17 postelja, a danas, ili sutra je planirano popunjavanje u zavisnosti od potreba, rekla je Dragana Mitrović, portparol bolnice.

Prema njenim rečima, trenutno je zaraženo 18 zaposlenih, pet lekara, 12 medicinskih sestara i jedna spremačica. Na hospitalizaciji je jedno, a svi ostali su u kućnim izolacijama. Koliko se situacija promenila pokazuje podatak da su poslednjeg dana oktobra bila zaražena dva lekara, a niko od medicinskih sestra, vozača i pomoćnog osoblja.

U četvrtak je u Trijažnom centru Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ pregledano 146 pacijenata, urađeno je 87 rendgenskih snimaka pluća i otkrivene 23 nove pneumonije. Pregledano je i 27 pacijenata u ambulanti Infektivnog odeljenja od toga je bilo 13 prvih pregleda.

foto: Kurir/ T.Ilić

Ispred Trijažnog centra postavljen je šator koji je osvetljen i po potrebi će biti grejan kao mesto gde pacijenti u slučaju gužve u čekaonici mogu da se sklone kada je kišno, ili hladno vreme. Iz bolnice podsećaju građane da je situacija ozbiljna, virus je prisutan i neophodno je da se strogo pridržavaju preventivnih mera, prvenstveno izbegavaju okupljanja, poštuju fizičku distancu i obavezno nose zaštitne maski uz pojačane mere lične higijene. Podsećaju i da je prilikom dolaska u bolnicu obavezno nošenje maski.

U Mačvanskom okrugu drugi dan zaredom je manje od 90 novopozitivnih i tokom jučerašnjeg dana su potvrđena 83 nova pozitivna uzorka. Ponovo ih je najviše u Šapcu (42), Loznica ih ima skoro duplo manje (22), Ljubovija šest, Bogatić i Koceljava po četiri, Vladimirci tri i dva Krupanj dok je virus ’’zaobišao’’ Mali Zvornik. U okrugu je trenutno 1.011 obolelih, 26 više nego prethodnog dana, a najviše ih je u gradovima Šapcu (465) i Loznici (293) dok se u ostalih šest opština taj broj kreće od 16 u Koceljevi do 82 u Ljuboviji.

Zbog razvoja epidemiološke situacije u Mačvanskom okrugu Zavod za javno zdravlje u Šapcu je u utorak (10.11) objavio mišljenje da je u celom okrugu ‘’neophodno uvesti vanrednu situaciju’’. Do sada su to učinili Šabac, Krupanj, Ljubovija, a danas (13.11) je na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije proglašena vanredna situacija i na teritoriji opštine Bogatić.

Kurir.rs/ T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track