MINISTAR NEDIMOVIĆ U PRILIKAMA: Poziv poljoprivrednicima da voće druge i treće klase ulažu u proizvodnju rakije
Foto: Printscreen

PODRŠKA DRŽAVE

MINISTAR NEDIMOVIĆ U PRILIKAMA: Poziv poljoprivrednicima da voće druge i treće klase ulažu u proizvodnju rakije

Srbija -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je danas poljoprivrednike koji imaju robu odnosno voće druge i treće klase da ulažu u destilerije i proizvode rakiju od voća, kao i da koriste nove sadne materijale jer oni daju bolje prinose.

On je prilikom posete Prilikama u okolini Ivanjice, i nakon sastanka sa malinarima rekao da juče objavljen javni poziv za sve oni koji žele da proizvode rakiju od voća i da država daje podršku u maksimalnom iznosu od 15,5 miliona dinara za izgradnju destilerije, opremanje i promociju.

Ko želi od voća da pravi rakiju obezbedili smo tržiste, usvojen je novi sporazum sa Evroazijskom unijom za izvoz u zemlje te unije, po carinskoj stopi nula, dodao je.

"Pozivam sve poljoprivrednike koji žele da se bave ovim poslom, da se jave. Lako je prodati robu prve klase, ali do sada su se ljudi pitali šta da rade sa robom nižeg kvaliteta, mi od toga želimo da napravimo dodatu vrednost i pozivam sve koji imaju višak takve robe da ulažu u destilerije", rekao je Nedimović.

On je dodao da su sada malinari u ovom kraju posle višegodišnjih problema sada zadovoljni i da je dobra otkupna cena.

Ministar je danas obišao naselje Prilike u opštini Ivanjica i istakao da je važno da se koristi novi sadni materijal i da on uz primenu istih agrotehničkih mera daje bolji prinos i zaradu.

"Važno je da pokušamo da podignemo prinose koristeći novi sadni materijal, na istoj površini, uz isti obim posla", rekao je Nedimović.

Naveo je da je porodica Jovanović, koju je danas obišao u Prilikama, primenila iste agrotehničke mere u starom i novom malinjaku, koristeći novi sadni materijal zahvaljujuhci čemu je povećala prinose više od dva puta.

Ističe da su kada je u pitanju malinarstvo dobra očekivanja u vezi cene u idućoj godini, ali i sa aspekta održavanje poljoprivredne proizvodnje.

Ističe da se pokazalo da je u vreme krize poljoprivreda sektor koji ostvaruje najveći profit.

Upitan o ceni i prinosu krompira, ali i izvozu na strana tržista on je kazao da su godine ostvareni maksimlani prinosi i da i ako ostane robe, ima zainteresovanih za kupovinu.

"Nebitno na koje tržiste ćemo izvesti, najvažnije je da se roba dobro plati", rekao je Nedimović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track