ŠOK U VLADIČINOM HANU! U šahtu u dvorištu porodične kuće pronašao zmiju, a evo šta je onda uradio (VIDEO)
Foto: Privatna Arhiva

SAMO JE HTEO DA PROVERI POTROŠNJU VODE

ŠOK U VLADIČINOM HANU! U šahtu u dvorištu porodične kuće pronašao zmiju, a evo šta je onda uradio (VIDEO)

Srbija -

Iz šahte u dvorištu porodice Ristić u Vladičinom Hanu izvučena je vodena zmija ribarica dužine 60 centimetara.

Neotrovnu zmiju ugledao je vlasnik porodične kuće u trenutku kada je hteo da proveri potrošnju vode na vodomeru i ventile. Za njega ovo je bila krajnje neprijatna situacija, pomislio je da je u pitanju poskok, otrovna zmija.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Uznemiren prizorom obavestio je Vladicu Stankovića, predsednika Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana, jedinstvenog u Srbiji. Brzom intervencijom Stanković je izvukao zmiju i vratio je u prirodno stanište.

Stanković objašnjava da zmijama kad uđu u hibernaciju odgovaraju šahte i bunari gde temperatura na pada ispod nule i gde zmije mogu da prezime. Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" ističe značaj edukacije iz razloga što ljudi ne znaju kakvih sve vrsta zmija ima u Srbiji, što izaziva veliki strah i nepoznanicu kada se zmija pojavi.

"Zato su važne edukacije koje redovno držimo na temu 'vrste zmija koje žive na našem području', za decu i građanstvo da bi se znalo šta su otrovne, a šta neotrovne zmije. Strah i neznanje su najveći problem u susretu sa zmijom", napominje Stanković.

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana aktivno je u edukativnim aktivnostima. Stanković kaže da je važno objasniti deci koliki je značaj gmizavaca u prirodi, da su zmije zaštićena vrsta i u Srbiji i da nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track