BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Foto: N.H.

spojila ih ljubav

BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)

Srbija -

Pre četiri godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.

Spojila ih je ljubav, a ubrzo su shvatili da žele da promene svoj život i stvore mnogo više nego što bi im omogućila plata u nekoj firmi.

foto: N.H.

Zdenko je rođen na selu, Maja je devojka iz grada, a svoju ljubav krunisali su brakom. Smatrali su, kako kažu, da se ne treba odreći ni onoga što su stekli u porodici, a obrazovanjem hoće da unaprede svoj posao pa su odlučili da se bave svojom strukom i to na selu.

foto: N.H.

Odlučili su zajedno da žive na salašu kraj Starog Žednika, da tamo i privređuju, jer gradski život posle fakulteta nije nudio takav posao i poslovni ambijent koji njima odgovara.

- Dok smo se zabavljali, ja sam počeo da radim, ali sam shvatio odmah da želim da se bavim stočarstvom, koje mi je i struka. Međutim, nije lako, jer farma ne može da se otvori bilo gde, ni na selu, zbog propisa. Pričao sam sa Majom šta bi nam doneo život na salašu, a ona se odmah složila, da na starom žedničkom, zapuštenom salašu, sagradimo farmu i objekte. Sada smo u braku, imamo već dva objekta za svinje, u izgradnji je treći, a i kuća na mestu starog salaša je pri kraju - priča Zdenko za "Kurir".

Maja i njen suprug su saglasni da nema mesta čuđenju što posle fakulteta žele da žive na salašu.

foto: N.H.

- Baš mladi i obrazovani ljudi treba da ostanu na selu. Predrasude su da na selu nema obrazovanih ljudi. Poljoprivreda zahteva znanje od uredbi i zakona do pravilnog uzgoja stoke ili ratarstva, da iskoristite i ono što država nudi, a i propisi omogućavaju - kažu mladi supružnici.

Maja je saglasna da raditi u poljoprivredi znači nov način života, posla se ne libi, a pominje i gumene čizme na cvetiće koje je dobila kao prvi poklon za budući život.

- Pomažem suprugu oko hranjenja prasića, vakcinisanja, ništa mi nije u poslu teško - kaže Maja.

Zdenko je šest godina bio zaposlen u jednoj firmi, mnogo se radilo, kaže, a od plate se slabo moglo ulagati.

- Ovde svoje radne navike uložiš pa vidiš koliko si stvorio. Još kod roditelja radio sam poljoprivredne poslove, upisao poljoprivredni fakultet, mislio sam biću veterinar, a i Maja voli životinje. Sada želimo da stvaramo i porodicu, ali da nam se i rad više isplati - kaže Zdenko.

Maji je život na selu poznat. Tu je provodila detinjstvo i deo studentskih dana.

- Sada gradimo naš objekat na selu, a i kad se preselimo na salaš, bićemo udaljeni od grada oko pola sata. Mnogi satima putuju do posla, pa ne odustaju od svojih snova - kaže Maja koja dosta vremena radi i na računaru, ali rado pomaže suprugu u poslu.

foto: N.H.

Četiri godine posle prvih razgovora o životu na salašu i stvaranju gazdinstva Maja i Zdenko vele da im ne fali ništa od gradskog života, najvažnije im je da su zajedno.

- Gradimo već treći objekat za svinje, a vidim da je Zdenku već u glavi plan za četvrti. Usput završavamo kuću, pa polako, planiramo da to bude mali porodični raj za nas i da zajedno rešavamo sve buduće izazove u našem stvaranju i životu - kaže Maja.

(Kurir.rs/N.H./Foto:N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track