KORONA BUKTI U SUBOTICI: Odeljenje psihijatrije u Opštoj bolnici se sprema za kovid pacijente
Foto: Kurir/N.H.

169 aktivnih slučajeva

KORONA BUKTI U SUBOTICI: Odeljenje psihijatrije u Opštoj bolnici se sprema za kovid pacijente

Srbija -

SUBOTICA – Odeljenje psihijatrije u subotičkoj Opštoj bolnici od danas je u pripremi da narednih dana bude uključeno u kovid 2 sistem te bolnice, jer je svakog dana sve veći broj pregleda i hospitalizovanih pacijenata, kaže za Kurir dr Gordana Krtinić, epidemiolog i pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica.

U prethodna 24 sata u kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je 42 pregleda. Na bolničkom lečenju zadržano je 14 pacijenta, dok su tri otpuštena na dalje kućno lečenje i izolaciju.

"Trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice nalazi 69 pacijenta. U kovid jedinici intenzivnog lečenja je deset pacijenata, a osam je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Sve više je pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a i broja obolelih na respiratorima i intenzivoj nezi", kaže dr Krtinić, uputivši apel građanima da se pridržavaju mera zaštite protiv korone.

foto: Kurir/N.H.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Vojvodine, od 45 vojvođanskih opština, trenutno je na teritoriji 27 opština vanredna situacija, a među tim opštinama je i Subotica.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Subotici, trenutno je na teritoriji tog grada 169 aktivnih slučajeva zaraze virusom kovid-19, a početkom protekle sedmice ih je bilo trostruko manje, svega pedesetak slučajeva zaraženih.

"Epidemiološko stanje u Subotici trenutno jeste vanredno, na šta ukazuju podaci, ali olakšava situaciju to da je stiglo još pet respiratora, pa bolnica sada raspolaže sa ukupno 23, što je najviše među navedenim lokalnim bolnicama. Vanredna je, teška i ozbiljna situacija i po tome, što je skoro 70 ljudi na lečenju od kovid-19, pa je neophodno da ponovo uputimo apel građanima da se pridržavaju propisanih mera protiv zaraze, da bismo za desetak dana mogli da očekujemo da se stabilizuje situacija", kaže dr Krtinić.

Ona objašnjava da je brojka od 169 aktivnih slučajeva zaraze povećana tokom poslednjih desetak dana, uglavnom zbog nedovoljnog pridržavanja mera.

"Aktivni slučajevi su oni pacijenti koji još nisu izašli iz izolacije, koja traje 14 dana. Da bismo sprečili novi rizik, predstoji i slava Aranđelovdan, koju slavi veliki broj ljudi, apelujem na sugrađane da se maksimalno pridržavaju mera, kako bismo smanjili broj zaraženih I ublažili epidemiološku situaciju", kaže dr Gordana Krtinić.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track