33 NOVOZARAŽENA KORONOM: U Vranju u novembru obolele 323 osobe, strožija kontrola epidemioloških mera
Foto: Kurir/T.S.

BORBA TRAJE

33 NOVOZARAŽENA KORONOM: U Vranju u novembru obolele 323 osobe, strožija kontrola epidemioloških mera

Srbija -

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 144 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 52 su pozitivna na koronavirus. Od ovog broja 33 osobe su iz Vranja, 11 iz Bujanovca, pet iz Vladičinog Hana i tri osobe iz Preševa.

U Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju pozitivno je pet korisnika smeštenih u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i šet zaposlenih u ovoj ustanovi. Za 15 dana novembra u Pčinjskom okrugu registrovane su 574 novoobolele osobe, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju. Od tog broja 323 su iz Vranja, Bosilegrad tri, Bujanovca 76, Vladičinog Hana 28, Preševa 81, Surdulice 58 i Trgovišta pet.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, najavljena je stroža kontrola poštovanja svih epidemioloških mera i preporuka republičkog i gradskog štaba za vanredne situacije. Kontrolu poštovanja mera vršiće komunalna milicija i nadležne inspekcijske službe Gradske uprave, kao i republička sanitarna inspekcija.

Tokom inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor i komunalni milicionar imaju ovlašćenja da izdaju prekršajni nalog i da podnesu prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa zakonom. U slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije, u pogledu okupljanja ljudi suprotno propisima, inspekcijski organi i komunalni milicionаr mogu usmeno, u skladu sa zakonom, da nalože da se isprazni objekat, odnosno prostor u kojem je došlo do kršenja propisanih mera, kao i da zabrane obavljanje delatnosti u objektu, odnosno prostoru, u određenom trajanju, dok nadležni organ ne preduzme predviđene mere.

foto: Kurir/T.S.

U zavisnosti od toga da li se radi o pravnom licu, preduzetniku ili odgovorom licu, ukoliko ti subjekti ne preduzmu aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odrede odgovorno lice za neposrednu primenu tih mera, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000. dinara. Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije, usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života u vreme trajanja epidemije.

"Nadležne službe Gradske uprave u saradnji sa republičkim inspektorima, narednih dana intenziviraće kontrolu poštovanja mera koje su donete i na republičkom i na lokalnom nivou. Kaznena politika je opcija samo onda kada druge mere i preporuke ne naiđu na puno poštovanje i doslednu primenu. Zbog toga, pozivam sve naše sugrađane na poštovanje propisanih mera, jer nam je cilj da sprečimo dalje širenje koronavirusa", rekao je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track