SA SEVERA NA JUG SRBIJE: Iz pograničnih vojvođanskih opština u Preševo prebačeno 460 migranata
Foto: Kurir/S.U.

U osam autobusa

SA SEVERA NA JUG SRBIJE: Iz pograničnih vojvođanskih opština u Preševo prebačeno 460 migranata

Srbija -

NOVI KNEŽEVAC - Da je velika grupa migranata u ponedeljak iz opština Novi Kneževac i Kanjiža prebačena u Prihvatni centar u Preševu, Kuriru je potvrdio Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga. Iz pograničnih mesta na severu Banata i Bačke, 460 migranata je u osam autobusa prebačeno na novu lokaciju.

Uz asistenciju policije i Žandarmerije, dislocirani su sa ovog terena nakon što su predsednici opština Novi Kneževac i Kanjiža ukazali na problem prevelikog broja migranata u pograničnim delovima.

foto: Kurir/S.U.

- Migranti su se nalazili na području sela Horgoš, Majdan, Rabe, Đala i Srpski Krstur. Autobuse su obezbedile lokalne samouprave, dok je akciju sprovela policija uz aistenciju Žandarmerije. Ne isključujem mogućnost da to toga dođe i u Prihvatnom centru kod Kikinde, koji je od grada udaljen desetak kilometara, u bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća "29. novembar". Kada će se to dogoditi ne zavisi od nas nego od Komesarijata za izbeglice i migracije, i MUP-a. Moraćemo definitivno i naš Prihvatni centar da rasteretimo - rekao je Linjački.

Prihvatni centar kod Kikinde zvanično je otvoren krajem aprila 2017. godine. Iako su naši severni susedi hermetički zatvorili granicu između Mađarske i Srbije, migranti i dalje pokušavaju da ilegalno pređu državnu među. Otuda i njihovo prisustvo u pograničnim delovima Banata i Bačke.

U odnosu na prethodni period, kad su tamo bile smeštene porodice, poslednjih meseci u Prihvatnom centru od Kikinde nalaze se samci jer je ovaj objekat sada i namenjen njima. Tokom vanrednog stanja, krajem marta, iz Kikinde je na novu lokaciju, u Prihvatni centar u Divljani kraj Bele Palanke, smešteno je 284 migranata, uglavnom iz Sirije zbog, kako je tada rečeno, nedovoljnih kapaciteta ovdašnjeg Prihvatnog centra. U jednom trenutku, tamo je bilo skoro 1.000 ljudi.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track