LOZNICA SE OPRAŠTA OD UPOKOJENOG IRINEJA: Tiho nas je napustio čovek čije vrline su bile skromnost, snaga, vera i čovekoljublje
Foto: Kurir/T. Ilić

U IME SVIH GRAĐANA

LOZNICA SE OPRAŠTA OD UPOKOJENOG IRINEJA: Tiho nas je napustio čovek čije vrline su bile skromnost, snaga, vera i čovekoljublje

Srbija -

LOZNICA – Povodom smrti patrijarha Irineja telegram saučešća Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu i monaštvu danas je uputio gradonačelnik Vidoje Petrović. U ime svih građana lozničkog kraja i svoje lično ime izražavam iskreno žaljenje zbog smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja uz duboku zahvalnost za sve što je svojim radom, mudrošću i verom učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu, stoji u telegramu.

foto: Kurir/T. Ilić

"Tiho i iznenadno je nestao čovek čije vrline su bile skromnost, učenost, snaga, vera i čovekoljublje. Ovaj pravednik našeg vremena dao je širok doprinos duhovnom jedinstvu srpskog naroda što je ličnim primerom iskazivao na svakom koraku, a poslednji put pre dve sedmice na ceremoniji upokojenja mitropolita Amfilohija. Loznica i Vukov kraj u danima tuge zbog smrti patrijarha Irineja će u svakoj bogomolji molitveno ispraćati Njegovu Svetost. Tačno pre deset godina upravo je naš grad bio jedno od prvih mesta njegove posete nakon hirotonisanja i ustoličenja na mesto Patrijarha srpskog. Bilo je to 6. oktobra 2010. kada su Jadar i Podrinje obeležili dva veka od sticanja slobode u čuvenom Boju na Loznici. Cenjeni Sinode SPC u ime građana Loznice i od mene lično primite izraze saučešća zbog smrti našeg patrijarha Irineja, našeg velikog duhovnika Miroslava Gavrilovića", stoji u telegramu gradonačelnika Loznice.

foto: Kurir/T. Ilić

Lozničani pamte da je pre jedne decenije završnoj svečanost obeležavanja jubileja dva veka boja na Loznici, održanoj u amfitetaru stare crkve prisustvovao patrijarh Irinej. On je tada u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice održao pomen kada je rekao da "samo sloga Srbina spasava, a samo nesloga Srbina može da upropaštava" i pozvao da budemo složni i da nam najpre naše misli, želje i osećanja budu upućeni za ono što je dobro naše otadžbine i naroda. Patrijarh je tada kazao da je pobeda u boju na Loznici primer srpske sloge i da treba da se uvek složimo u dobru, i poslužimo dobru, a time ćemo obradovati i nebo i zemlju. Gost lozničkog kraja bio je i povodom obeležavanja sedam vekova postojanja Manastira Tronoša septembra 2017. kada je u toj svetinji, u njegovom prisustvu služena sveta arhijerejska liturgija i objavljena gramata o kanonizaciji Prepodobnog Stefana Tronoškog. Njega je uoči tog jubileja u gradskoj upravi primio gradonačelnik Petrović i u ime Jadrana, Lozničana i Grada Loznice patrijarhu poklonio ikonu Prepodobnog Stefana Tronoškog.

foto: Kurir/T. Ilić

"Poželeo bih da se drugi naši gradovi ugledaju na Loznicu. Pored mnogih potreba neophodna je saradnja, uzajamno sporazumevanje, podržavanje svega što služi na dobro i korist narodu. Moramo se truditi da nešto lično učinimo da naša zemlja napreduje, ne možemo to samo očekivati od nekoga drugog, od države, moramo svi dati svoj doprinos koliko možemo, a možemo, da učinimo sve da se naša država koja je preživela mnoga iskušenja polako diže, da se vraća ulozi i stanju koje je nekada imala i da to i prestigne", kazao je tada patrijarh Irinej, koji je uvek bio drag gost Lozničana.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track