FINSKI ORAO NIJE JEDINI NASTRADAO OD STRUJNOG UDARA: Više od 3.000 dalekovoda biće izolovano kako bi ptice BEZBEDNO LETELE
Foto: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica Srbije

EU PODRŽALA PROJEKAT

FINSKI ORAO NIJE JEDINI NASTRADAO OD STRUJNOG UDARA: Više od 3.000 dalekovoda biće izolovano kako bi ptice BEZBEDNO LETELE

Srbija -

Pre nekoliko dana na pruzi Beograd-Skoplje u Grdeličkoj klisuri od strujnog udara nastradao je desetogodišnji orao ribar poreklom iz Finske.

Nažalost, nije jedini, jer na stotine smrtnih slučajeva i teških povreda retkih jedinki desile su se upravo na taj način - prilikom strujnog udara i sudara sa žicama dalekovoda.

Kako bi taj crni scenario bio izbegnut, od 1. septembra zvanično sa realizacijom započeo je projekat LIFE Danube Free Sky podržan od strane Evropske unije, a koji predstavlja jedinstveni primer široke međunarodne saradnje duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi - reke Dunav.

- Tokom narednih pet godina 15 partnera iz sedam zemalja razviće snažnu saradnju i primeniti najefikasnija rešenja kako bi se sprečila stradanja ptica. Nakon ovog perioda povećaće se vidljivost više od 245 km visokonaponskih dalekovoda. Takođe, više od 3.200 najopasnijih dalekovodnih stubova u projektnim područjima biće izolovano, kako bi se obezbedila sigurnost ptica. Ugradnjom preusmerivača leta ptica i izolacijom opasnih stubova projekat će sprečiti da oko 2.000 jedinki ciljnih vrsta, ali i još mnogo drugih godišnje strada usled kolizije i elektrokucije - rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je jedan od projektnih partnera.

foto: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica Srbije

Zadaci ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica biće monitoring stradanja ptica na dalekovodima, određivanje opasnih trasa i stubova, ali i poboljšanje uslova za gnežđenje i ishranu ciljanih vrsta ptica na devet predmetnih područja duž Dunava.

- Prvi put u Srbiji ćemo primeniti najbolje evropske prakse u zaštiti ptica na elektroenergetskoj mreži i kroz partnerstvo sa EPS distribucijom osigurati uspešno snabdevanje električnom energijom i bezbedno okruženje za ptice - naglasio je Ružić.

Projektom je predviđeno da EPS distribucija radi na izolaciji 400 najopasnijih stubova i postavljanju oko 3.000 preusmerivača leta ptica na odabranim trasama dalekovodnih linija.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track