NA GRADSKOJ DEPONIJI U LOZNICI: Završena deseta faza sanacije (FOTO)
Foto: T.Ilić

POSAO ZAPOČET PRE DECENIJE

NA GRADSKOJ DEPONIJI U LOZNICI: Završena deseta faza sanacije (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Lozničko KJP ''Naš dom'' uspešno je završilo i desetu fazu sanacije gradske komunalne deponije i nastavilo u kontinuitetu posao, započet pre skoro jedne decenije, na dovođenju te lokacije u odgovarajuće stanje. Sufinansirana od Ministarstva za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave prva faza sanacije trajala je 2011. i 2012. godine, otada je svake godine rađena po jedna, a prošle su prvi put urađene dve pošto je u gradskoj kasi za to bilo novac.

foto: T.Ilić

U preduzeću kažu da je u sklopu redovnog održavanja gradske deponije sada izvršena sanacija još jednog njenog dela kako bi se pripremio prostor za odlaganje smeća u narednoj godini.

- U najvećoj meri radove finansira lokalna samouprava i u 2020. je za tu namenu obezbeđeno oko 19 miliona dinara, namenjenih prvenstveno za nabavku gline koja se koristi za izradu obodnih nasipa, takozvanih kaseta, i prekrivanje smeća kako bi se sprečilo prodiranje otpadnih u podzemne voda. Nabavljan je i šljunak koji služi kao drenažni sloj, a ove godine u deponiju je ugrađeno osam hiljada metara kubnih gline i šest hiljada metara kubnih šljunka. Deo deponije od oko 20 ari trajno je zatvoren i za tu namenu utrošeno je oko tri hiljade metara kubnih humusa koji je istovremeno i završni sloj koji će biti zatravljen – objašnjavaju iz ''Našeg doma''.

foto: T.Ilić

Loznica u gradskoj kasi poslednjih godina redovno odvaja novac za uređenje deponije na kojoj smeće osim Lozničana odlažu i Mali Zvornik i Ljubovija. U Loznici je komunalni otpad odlagan na površini od oko devet hektara i do pre nekoliko godina to je bilo smetlište sve dok nije započeto sistematsko uređenje prostora, odnosno sanacija lozničke deponije. Memorandum o utvrđivanju interesa za zajedničko upravljanje komunalnim otpadom potpisan je između Loznice i malozvorničke, ljubovijske i krupanjske opštine i Regionalnog centra “Eko Tamnava” čime bi trebalo da bude rešen problem odlaganja smeća iz ovih lokalnih samouprava. Otpad bi, kako je najavljivano, bio odlagan na regionalnu deponiju Kalenić kod Uba kad ona bude završena.

Postojeća deponija, smeštena na obali rečice Štire, na oko pola kilometra od prvih kuća i dva od centra grada, biće korišćena i ubuduće, a kada bude prestalo odlaganje otpada na to mesto predstoje još dve godine radova kako bi lokacija bila kompletno sanirana i zatvorena. Onda sledi sadnja rastinja i uređenje tog mesta, a za šta će biti iskorišćeno odlučiće lokalna samouprava.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track