ZA 7 DANA ODE GODIŠNJA POTROŠNJA KISEONIKA: Opšta bolnica u Loznici žestoko se bori sa koronom, čine sve što mogu!
Foto: T. Ilić

pred pucanjem

ZA 7 DANA ODE GODIŠNJA POTROŠNJA KISEONIKA: Opšta bolnica u Loznici žestoko se bori sa koronom, čine sve što mogu!

Srbija -

LOZNICA – Kovid -19 ozbiljno je, svim silama, udario na Loznicu i njene zdravstvene ustanove koje se bore da zbrinu ne samo virusom zaražene pacijente nego i sve ostale.

Zdravstveni radnici čine sve što mogu, a pritisak je iz dana u dan sve veći. Možda situaciju najbolje ilustruje podatak da se sada za sedam dana potroši količina kiseonima koja je pre pandemije trošena za godinu dana, kako je danas (26.11) kazao pomoćnik direktora Opšte bolnice u Loznici dr Zoran Kovačević za Kurir.

- Situacija je trenutno takva da je ogromna potrošnja kiseonika. To je višestruko više na dnevnom nivou u odnosu na uobičajeno stanje pa nam tri puta nedeljno dolazi cisterna da puni kiseonik. Veliki je priliv osoba sa ozbiljnom kliničkom slikom i naši pacijenti u bolnici su na visokim protocima kiseonika, a nekoliko ih je intubirano, odnosno na respiratorima.

foto: T. Ilić

Zbog svega toga smo formirali još jednu kovid jedinicu u nedavno renoviranoj i proširenoj zgradi Internog odeljenja. Tu će biti skoro 80 mesta, a već danas prvo će biti smešteni pacijenti koji se sada nalaze u zgradi Psihijatrije, trenutno ih je 21, s tim što ćemo posle toga njeno prizemlje ostaviti kao rezervu ukoliko bude potrebe za njenim korišćenjem. Imaćemo u bolnici, sa otvaranjem ove jedinice na Internom, ukupno nekih 140 mesta za kovid pacijente - kaže dr Kovačević.

On dodaje da je trenutno u bolnici više od 80 kovid pacijenata na Grudnom i Infektivnom odeljenju i Psihijatriji koja će biti ispražnjena. Ističe da bolnica ima sve što joj je potrebno, ustaljenim tempom lična zaštitna oprema i tu nema problema. Međutim, situaciju dodatno komplikuje veliki broj medicinskog osoblja koje je zaraženo, trenutno šest doktora, 19 medicinskih sestara i tehničara i jedan administrativni radnik, pošto rad na više jedinica zahteva angažovanje velikog broja zaposlenih.

foto: T. Ilić

Prema rečima dr Kovačevića u bolnici se sve vitalne stvari rade redovno, hitne operacije obavljaju prema prioritetu, obim rada dijalize nije smanjen kao ni onkologije, a sve što nije urgentno, odnosno takozvana ’’hladna stanja’’ se odlažu koliko je to moguće. Kovid-19 napao je ozbiljno loznički kraj što svedoče i podaci Trijažnog centra Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ u kome je za tri minula dana ukupno pregledano 657 pacijenata i okriveno 140 novih upala pluća.

U lozničkoj bolnici početkom jula je otvoreno prvo kovid odeljenje na Grudnom sa skoro 40 kreveta, a četiri meseca kasnije situacija sa pandemijom je takva da imaju sto kreveta više. Zdravstveni radnici se nadaju se da više neće biti potrebe za novim kapacitetima kao i da će građani poštovati preventivne mere i tako oslabiti snagu i dalje širenje virusa.

Kurir.rs/T.Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track