SUBOTIČANI ODALI POŠTU: Zorom osvanuo prekrasan mural blagopočivšem patrijarhu Irineju
Foto: N.H.

Autori murala su želeli da ostanu anonimni

SUBOTIČANI ODALI POŠTU: Zorom osvanuo prekrasan mural blagopočivšem patrijarhu Irineju

Srbija -

SUBOTICA - Želeći da ukažu poštovanje preminulom patrijarhu Irineju, kojeg su veoma poštovali, grupa Subotičana preko noći je oslikala izuzetan mural umetničkog kvaliteta, i to nedaleko od pravoslavne Crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici, na starom zdanju objekta u ulici Đure Đakovića, u zaštićenom jezgru grada.

Iza lika blagopočivšeg patrijarha Irineja, oslikan je i Hram Svetog Save, gde je sahranjen kao prvi patrijarh Srbije. Autori murala su želeli da ostanu anonimni, ali su prethodno navode, dobili neophodne dozvole nadležnog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika.

foto: N.H.

Subotičani sa osmehom komentarišu mural, koji izražava, kažu svu blagost blagopočivšeg patriajrha Irineja, a vele da ga takvog pamte i u kontaktu sa narodom.

Naime, upokojeni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, boravio je u Subotici u aprilu 2017. godine, kada je obišao Opštu bolnicu Subotice i Gradsku upravu. Pamte njegove reči da je ljubav prema bližnjima najvažnija, bez obira koje su vere i nacije.

foto: N.H.

Mural se uklopio u ambijent, na objektu ispred raskrsnice šireg centra Grada, a prilikom boravka u Subotici, Irinej je poručio građanima, da se Subotica uklapa u viziju Hrišćanstva, koja proklamuje skladan život svih naroda koji žive na istom prostoru.

-To je i naš ideal i zato smo poštovali patrijarha i divili se njegovoj harizmi u ovom teškom vremenu, kaže nekoliko Subotičana koji su se fotografisali ispred murala, komentarišući da bi se mogao nazvati Irinejeva raskrsnica, jer je smešten na zdanju četvorostrukog raskršća.

foto: N.H.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić uputio je duboko saučešće svim arhijerejima , sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve , povodom smrti Patrijarha, porukom, da ćemo pamtiti gospodina Irineja kao velikog duhovnika i borca za svoj narod, a saučešće je uputila i Međunarodna biskupska konferencija sv Ćiriča i Metodija katoličke crkve u Republici Srbiji, porukom, da je upokojenje Patrijarha Irineja nenadoknadiv gubitak, ne samo za sav verni pravoslavni narod, nego i za Katoličku crkvu i sve ljude koji su ga poznavali i iskreno poštovali.

Kurir.rs/N.H.Foto: N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja