ZASADI DRVO

RAĐANJE I NOVI ŽIVOT: Ovo je priča o SETVI iz različitih krajeva Srbije (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Vreme je poslužilo da se u sadnju sadnica u okviru akcije “Zasadi drvo” krene već od početka novembra. Međutim, pre nego što je sadnica došla u ruke vrednih volontera koji su se priključili ovoj akciji, prošlo je mnogo vremena, uloženo dosta truda i nade.

Seme, setva i sadnja tri su najvažnije faze u rađanju nove šume. Setva se vrši u doba mirovanja vegetacije, odnosno u kasnu jesen ili rano proleće.

Obnovu šuma, pošumljavanje i osnivanje novih šuma treba vršiti kvalitetnim sadnim materijalom, proizvedenim iz što kvalitetnijeg semena.

Bilo da je cilj proizvodnja sadnica ili veštačko obnavljanje šuma, setva se obavlja dok vegetacija miruje. A posle setve, u rasadniku mirovanja nema.

Nega krhkih sadnica podrazumeva i redovno zalivanje. Od trenutka kada nikne jedan mladi hrast sve do njegove zrelosti prođe čak 160 godina. Njegov razvoj prati nekoliko generacija šumara. Tu smenu generacija prati i razmena dragocenog znanja i iskustva.

Za razliku od hrastovog ploda, seme četinara je lakše. Ali ne i poslovi u rasadniku. To važi i za one koji mogu da se pohvale opremom za automatizovanu setvu kontejnerskih sadnica četinara.

Ipak, uz sve mašine i savremene tehnologije proizvodnje, bez ljudskog truda nema prave nege i razvoja, nema života.

Ovo je priča o setvi iz različitih krajeva Srbije.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track