CRNA FARBA PO STEPENICAMA ZNANJA: U Loznici uništen mural posvećen našim najvećim piscima (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

KO JE TO MOGAO DA URADI?!

CRNA FARBA PO STEPENICAMA ZNANJA: U Loznici uništen mural posvećen našim najvećim piscima (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Šta je bio motiv jednog ili više počinilaca da crnom bojom upropasti "Stepenice znanja" možda će se saznati, ali je definitivno da posle tog nedela Loznica neće imati ukras po kome je trebalo da bude jedinstvena. Tokom prošle noći preko na stepenicama oslikanih korica Andrićeve "Na Drini ćuprija" i bočnim stranama stepenika naslova đačke lektire, "Koreni" Dobrice Ćosića, "Seobe" Miloša Crnjanskog, Sterijine "Pokondirene tikve" i još nekih, ostavljene su škrabotine koje je nemoguće ukloniti i sav mural je upropašćen.

Bojan Lučić, koordinator Omladinskog centra, kaže da je uništen mural koji je trebalo da bude zvanično završen u ponedeljak i ukrasi ovaj deo grada, a ujedno je upropašćen sav uloženi trud Admira Polovine, likovnog umetnika iz Loznice, koji je danima, na hladnoći, radio na muralu.

foto: Kurir/T.I.

- Nažalost, zbog ovoga što su učinili za sada nepoznati počinioci, ili počinilac, morali smo prekinuti jedan lep i jedinstven projekat. Dešavalo se konstantno da neki, ili neko, uveče pobacaju i izobaraju zaštitne ograde, pocepaju celofan kojim je mural bio pokrivan, ali smo uprkos tome radili dalje da bi se desilo ovako nešto. Mural je bio namenjen ne samo mladima nego svim sugrađanima koji prolaze stepenicama ka OŠ "Anta Bogićević" i staroj lozničkoj crkvi, a dobio je mnogo pozitivnih komentara dok je trajalo oslikavanje. Slučaj je prijavljen policiji i verujem da će ona uraditi svoj posao i pronaći ko stoje iza ovoga - rekao je Lučić.

On je podsetio da je u sklopu konkursa "Šta nam teško" Ministarstva omladine i sporta, Loznica učestvovala sa projektom "Stepenice znanja" koji je osim estetske uloge bio zamišljen tako da istovremeno školarce, ali i ostale podstakne na čitanje i podseti na nekih od najvrednijih dela srpske književnosti. Na ideju da se prijave sa ovim projektom došla je Marija Babić, zajedno sa kolegama iz Tima za budućnost Loznice, a projekat je osmišljen u dogovoru sa Kancelarijom za mlade. Ona kaže da je cilj bio predstavljanje Loznica nečim što ne postoji u ostalim gradovima i skretanje pažnja na čitanje i ćirilicu kojom treba da se ponosimo i da je negujemo.

foto: Kurir/T.I.

- Žaljenje što se ovo dogodilo iskazali su mnogi sugrađani. Na ljude treba apelovati da ako im se nešto ne sviđa nema potrebe da to uništavaju niti imaju prava da to rade. Uprkos svemu nastavićemo sa realizacijom naših ideja za lepšu Loznicu. Volela bih da svako ko misli da nešto nije dobro da svoj doprinos tako što će uraditi nešto pozitivno za naš grad – rekla je ona.

Nažalost, da postoje i oni koji su skloni destruktivnim radnjama u gradu svedoče i išarane fasade zgrada, izvaljene kante za smeće, polomljene klupe, ili ljuljaške i klackalice po parkovima. Sada su udarili i na ‘’Stepenice znanja’’ i pokvarili lepu ideju.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track