KOVID BILANS POSLEDNJIH 7 DANA U KIKINDI: Bitku s kovidom izgubilo 9, od 53 pacijenta u bolnici na kiseniku njih 70 odsto
Foto: S.U.

stanje u kikindi

KOVID BILANS POSLEDNJIH 7 DANA U KIKINDI: Bitku s kovidom izgubilo 9, od 53 pacijenta u bolnici na kiseniku njih 70 odsto

Srbija -

KIKINDA - Direktor Opšte bolnice u Kikindi, dr Mirko Stojisavljević, ocenio je da je situacija alarmantna i saopštio da se broj hospitalizovanih kovid pacijenata, ali i pregleda u njihovoj febrilnoj ambulanti konstantno povećava. Na lečenju se trenutno nalaze 53 pacijenta, a među njima i petnaestogodišnji dečak. On je smešten na Dečjem odeljenju, u kovid delu:

-Zdravstveno stanje najmlađeg pacijenta obolelog od koronavirusa se poboljšava. Od prošlog utorka do danas, čak devetoro pacijenata izgubilo je bitku sa kovidom. To su bili pacijenti sa komorbiditetima, srčani bolesnici, dijabetičari…. Na respitatoru trenuto nema nikoga, ali se na kiseoničkoj terapiji nalazi čak oko 70 odsto pacijenata. Dominira starija populacija, a uglavnom se radi o muškarcima. Imamo dovoljno kiseonika i lekova. Od Pokrajine smo dobili pet novih mobilnih respitatora, koji mogu da se priključe na boce- izjavio je dr Stojisavljević. Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom leče se na Infektivnom odeljenju, koje raspolaže sa 16 kreveta:

foto: S.U.

-Na ovom odeljenju sada imamo 13 pacijenata. Teži slučajevi hospitalizovani su na trećem spratu Internog odeljenja. Raspolažemo sa 78 kreveta, a ukupan kovid kapacitet u kikindskoj bolnici podrazumeva smeštaj do 160 pacijenata- naveo je dr Stojisavljević i dodao da raste i broj zdravstvenih radnika obolelih od kovida:

-Obolelo je 19 zdravstvenih radnika. Kovidom je zaraženo osam lekara, a ostalo su medicinske sestre, tehničari i laboranti. Angažovali smo sve interniste, jer je povećan priliv pacijenata. U bolnici do 14 sati rade svi internisti, a nakon toga ostaje dežurni lekar. Priključuje mu se još jedan internista da pomogne- kazao je dr Stojisavljević.

foto: S.U.

Sa kućnog lečenja u bolesnički krevet

Uočili smo da se za pomoć javljaju pacijenti povratnici, koji su većim delom pregledani u kovid ambulantama Doma zdravlja, a manjim delom u našoj febrilnoj ambulatni. Oni su upućeni na kućno lečenje, ali im zdravlje pogoršalo, pa smo morali da ih zbrinemo. Proteklog vikenda je u febrilnoj ambulanti pregledano 25 pacijenata, a juče četrdesetak. Imali smo dvoje pacijenata na respiratoru, ali su kolege anesteziolozi, kojih je zbog bolesti i najmanje, uspeli da ih skinu sa mehaničke ventilacije. Sada je njihovo stanje dobro- izjavio je dr Stojisavljević.

foto: S.U.

Kurir.rs/S.U./Foto: S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track