Aktivnosti na smanjenju gubitka vode u Niškom vodovodnom sistemu

Srbija -

Voda je izvor života na Zemlji. Život je nastao u vodi i postoji zahvaljujući vodi. Voda zauzima ogroman deo površine planete Zemlje, kada se saberu svi okeani, mora, reke i jezera. Međutim, samo je mali deo te ogromne količine dostupan ljudima, u smislu da ga mogu koristiti za piće i druge potrebe.

Ukupna količina vode na našoj planeti procenjuje se na oko 1 400 miliona kubnih kilometara, od čega se samo 2.5% odnosi na slatku vodu, pa čak je i od te količine samo 20% pogodno da se uz prečišćavanje i dezinfekciju iskoristi za ljudske potrebe.

Svet je suočen sa najvećom do sada zabeleženom krizom snabdevanja vodom, Ujedinjene Nacije su upozorile na prognozu da će sredinom 21. veka čak sedam milijardi ljudi biti suočeno sa nedostatkom vode, jer broj stanovnika planete raste, a vodeni resursi su sve manji. Najcrnje prognoze predviđaju čak i ratove za zalihe pijaće vode.

Paralelno sa ovim podacima o globalnoj nestašici vode za piće, u Srbiji se najčešće zbog dotrajalosti vodovodne mreže, beleže ogromni gubici na javnim sistemima za vodosnabdevanje, koji se kreću u proseku oko 40% od ukupno prizvedenih količina vode. Smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži spada u prioritetne zadatke vodovoda u Srbiji, u cilju obezbeđivanja stabilnog snabdevanja vodom, što je osnovni preduslov za zdravlje i normalan život stanovništva.

O nedostatku vode kao globalnom problemu, gubicima u vodovodnim sistemima na Jugu Srbije, kao i o aktivnostima koje sprovodi JKP ‘’Naissus’’, radeći na smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži u gradu Nišu i okolini, možete saznati više u narednim prilozima.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track