čuvao ga u kesi u šupi

ČUDO KOD ČAČKA, KOMŠIJE JOŠ PREPRIČAVAJU ŠTA SE DESILO KLAJIĆIMA: Misteriozno kamenje čudnog mirisa palo Draganu na imanje VIDEO

Srbija -

ČAČAK - Navikli smo da sa neba padaju kiša, sneg i grad, ali na jedno imanje u Konjevićama kod Čačka, pre dvanaest godina izgleda da je pao ni manje, ni više nego meteor.

Kada je Dragan Klajić (57) krenuo u obilazak placa sa prijateljem, nasred puta ugledao je krater veličine jednog metra, koji se kako kaže, još uvek pušio.

foto: RINA

„Kad sam to ugledao, pitao sam se ko je baš na sredini puta mogao da loži vatru. Prišao sam i jednim drvetom razgrnuo tu paljevinu, tada sam ugledao dva kamena veličine pesnice koja su još uvek bila vrela. Oko njih se nalazio krater deset puta veći od njih samih i odmah sam pomislio da je možda pao meteor, jer drugo objašnjenje niko nije imao. Nakon nekog vremena kad se kamenje ohladilo, spakovao sam ih u kesu i odneo kući. Krater je ostao da se još uvek po malo puši“, ispričao je Dragan za RINU.

Ostavljeno u šupi, kamenje koje je po svoj prilici u Čačak palo sa neba bilo je skoro pa zaboravljeno. Međutim, kada je u februaru ove godine odjeknula vest da je meteor težine 5,5 tona pao najverovatnije u Sloveniji, a izgoreo u Hrvatskoj, podsetio je Klajiće na kesu koju su još uvek čuvali u garaži.

foto: RINA

„Ja sam to ostavio tamo i potpuno zaboravio, dok nisam video u medijima da se desilo nešto slično. Tada sam uzeo kesu i otvorio je, a kamenje unutra je oksidiralo, bilo je kao do kraja spaljeno i smanjilo se u odnosu na svoju prvobitnu veličinu. Ono što je ostalo svetluca, kao da su po njemu neki kristali i nakon dvanaest godina oseća se neki čudan miris, nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sleteo iz svemira na moje imanje", kaže Dragan.

foto: RINA

Izgleda da je plodno čačansko zemljište privlačno za nebeska tela, jer ako se izuzme imanje Klajića na koje je „nešto čudno“ palo 2008. godine, i pre toga dešavao se sličan scenario.

1 / 6 Foto: RINA

Davne 1889. u mesecu oktobru, na planinu Jelicu za vreme ručka, na jedno seosko porodično imanje sleteo je meteor. Pronađene komade sakupio je i proučio profesor Velike škole, Jovan Žujović, a Prirodnjački muzej tada je na poklon dobio primerak težak oko sedam kilograma.

Posle toga, takođe u blizini Čačka 1919. godine pao je bolid – izuzetno sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, to je bio poslednji put da je njegov pad zvanično zabeležen na tlu Srbije.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track