KORONA IZ STROJA IZBACILA GOTOVO 40 ZDRAVSTVENIH RADNIKA U LOZNICI: Preminula žena, opet više od 230 pregleda
Foto: Kurir/T.Ilić

Nema kraja lošim vestima

KORONA IZ STROJA IZBACILA GOTOVO 40 ZDRAVSTVENIH RADNIKA U LOZNICI: Preminula žena, opet više od 230 pregleda

Srbija -

LOZNICA - Nema kraja lošim vestima. U lozničkoj Opštoj bolnici prethodnog dana preminuo je još jedan kovid pozitivan pacijent, ovoga puta žena (88) iz Loznice čime se nastavlja crni niz koji traje danima, a ovo je od posledica zaražavanja koronavirusom 34. smrtni slučaj u ovoj zdravstvenoj ustanovi od početka pandemije.

U Mačvanskom okrugu korona ne popušta

Iz dana u dan broj novozaraženih se povećava u Mačvanskom okrugu pa je juče (1.12) potvrđeno još 270 pozitivnih uzoraka na kovid-19. Šabac ih ponovo ima više od sto, sada 106, u Loznici ih je 52, Bogatiću i Ljuboviji po 31, Krupanj 17, Mali Zvornik 15, Vladimirci 12, a jedino je Koceljeva sa šest pozitivnih jednocifrena. Broj obolelih u okrugu je premašio dve i po hiljade i sada ih je 2.577, 148 više nego prethodnog dana. Šabac je prebacio hiljadu obolelih, ima ih 1.011, sledi Loznica sa 557, Bogatić 320, Ljubovija 253, Krupanj 188, Vladimirci 112, Mali Zvornik 77 i 59 Koceljeva.

U Trijažnom centru Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ u utorak je ponovo pregledano više od 200 pacijenata, ovoga puta njih 233 sa akutnim respiratornim tegobama.

foto: Kurir/T.Ilić

Od toga se 61 javio prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali bili na kontroli. Urađena su 173 snimka pluća i otkrivena još 31 upala, infektologu je iz Trijažnog centra upućeno 30 pacijenata, a u infektološkoj ambulanti obavljena 62 pregleda. U Opštoj bolnici Loznica danas je hospitalizovano 106 kovid pozitivnih pacijenata, 62 u kovidu 2 smeštenom na Internom odeljenju, 15 na Infektivnom, a 29 na kovidu 1, odnosno zgradi Grudnog odeljenja. Tri pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji.

- Trenutno je u Opštoj bolnici pozitivno 37 zaposlenih, devet doktora, 21 medicinska sestra, tri administrativna radnika i po dva pomoćna radnika i portira. Od njih je hospitalizovano dvoje, a ostali su u izolaciji - saopštila je jutros portparol ustanove Dragana Mitrović.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice u Loznici dr Zoran Kovačević kazao je da se stanje svakodnevno menja i da problem sada nisu smeštajni kapaciteti već nedostatak kadra.

foto: Kurir/T.Ilić

- Ukoliko bude bilo potrebno mesta za kovid pacijente ima u zgradi Psihologije gde je slobodno 18 kreveta, na Grudnom odeljenju desetak, ima mesta i na Internom gde se od pre nekoliko dana smeštaju kovid pacijenti. Problem je nedovoljno ljudi, od danas imamo još dvoje zdravstvenih radnika pozitivnih na kovid. Svi zaposleni u našoj ustanovi su angažovani, sve raspoložive snage su uključene, činimo sve što možemo da pomognemo pacijentima – kazao je danas dr Kovačević, dodajući da je potrošnja kiseonika i dalje veoma velika.

Situacija je takva da su u lozničkoj bolnici u kovid odeljenjima angažovane medicinske sestre sa svih ostalih, a broj osoblja za rad sa kovid pacijentima stalno se povećava. U kovidu svakodnevno rade svi lekari specijalisiti, hirurzi, anesteziolozi, ginekolozi, urolozi, internisti, oftamolozi i ostali, a troje specijalista interne medicine angažovano je u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ‘’Banja Koviljača’’ gde se takođe nalaze kovid pacijenti.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track