Ministarka Кisić Tepavčević: Svakog dana se borimo za život bez barijera
Foto: minrzs.gov.rs

Ministarka Кisić Tepavčević: Svakog dana se borimo za život bez barijera

Srbija -

– Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Кisić Tepavčević posetila je Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije – Pančevo, gde je istakla da svakog dana svi treba da se bore za jednaka prava svih građana i život bez barijera.

Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije – Pančevo, čije su prostorije obnovljene uz podršku Ministarstva i Grada Pančeva, obišli su i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, kao i Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS).

Ministarka Кisić Tepavčević čestitala je osobama sa invaliditetom njihov dan i navela da je obeležavanje 3. decembra od izuzetnog značaja za društvo u celini.

„Ovaj dan je dan kada imamo priliku da promovišemo prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom. To treba da radimo svakog dana u godini, da se borimo i ističemo da svi imamo jednaka prava i mogućnosti“, rekla je Кisić Tepavčević.

„Mi smo pre svega vaši prijatelji, a onda i aktivni saradnici i partneri. U prethodnom periodu smo pokazali kako zajedno, konkretnim aktivnostima, možemo da učestvujemo u stvaranju modernijeg društva, gde svi imaju jednaka prava, ali i prava na različitost“, kazala je Кisić Tepavčević.

Ona je podsetila da je Ministarstvo u saradnji sa NOOIS u januaru 2020. godine pokrenulo kampanju „SRBIJA BEZ BARIJERA“, što nije samo slogan, već je i cilj Ministarstva.

Ministarka Кisić Tepavčević je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, sa ciljem da im omogući ostvarivanje građanskih, socijalnih i drugih prava, uz poštovanje njihovog dostojanstva.

Podrška će biti usmerena ka 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom koji okupljaju 522 lokalne organizacije u Republici Srbiji i ka 61 preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ministarka Кisić Tepavčević uručila je Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Pančevo laptop, za potrebe realizacije njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Cilj kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA” je da se sve pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kao što su postavljanje rampi na objektima javne namene, rekonstrukcije i opremanja objekata za osobe sa invaliditetom, obeležavanje značajnih datuma invalidskog pokreta i druge, odvijale pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović zahvalio se Ministarstvu na podršci u adaptaciji prostorija Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije - Pančevo, dodajući da ćemo i u narednom periodu realizovati strateške ciljeve radi podrške osobama sa invaliditetom.

Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz NOOIS su istakli da je uprkos epidemiji izazvanoj Кorona virusom, tokom ove godine ostvarena odlična saradnja sa Ministarstvom i da su postignuti brojni rezultati.

Posebno su izdvojili one koji se odnose na povećanje pristupačnosti i uklanjanja barijera, ali i stvaranja boljeg pravnog okvira, u smislu donošenja nove strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za naredne četiri godine i pratećeg akcionog plana za implementaciju ove strategije.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Foto: minrzs.gov.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track