Najnovije vesti

VINO IZ TOPOLE SE GODINAMA PIJE MEĐU OBLACIMA: Dragan se vratio iz Kanade i posadio jedinstvenu sortu grožđa (FOTO)
Foto: Rina.rs

srpska toskana

VINO IZ TOPOLE SE GODINAMA PIJE MEĐU OBLACIMA: Dragan se vratio iz Kanade i posadio jedinstvenu sortu grožđa (FOTO)

Srbija

Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina.

Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti tako da ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.

Da zasadi prve čokote upravo u srpskoj Toskani odlučio je i univerzitetski profesor iz Kanade Dragan Rogan. Na površini od oko 17 hektara ovaj vinar gaji nekoliko vinskih sorti među kojima je i veoma retka - crna sorta širaz.

foto: Rina.rs

- Skoro šest hektara je sorta širaz, a mislim da sam prvi doneo tu sortu u Šumadiju i na ovim prostorima fantastično uspeva. Širaz ima ukus pekmeza, zavisno od godine, ukusi se menjaju. Naše vino pod ovom etiketom godinama se služi u biznis klasi na letu Beograd-Njujork - rekao je Rogan.

foto: Rina.rs

Plodno tlo Oplenca i specifična klima bila je presudna da sa uzgojem vinove loze počnu davnih godina Karađorđevići. Kraljevska vinarija najstarija je u Srbiji, a u njoj se i dalje nalazi bure koje čuva tajnu iz Drugog svetskog rata, jer je u sebi sačuvalo najbolja kraljeva vina.

foto: Rina.rs

- Oktobra 1944. godine, kad je došla Crvena armija i kad je došlo do uništavanja vinskih buradi, jedan domišljati seljak iz okoline Topole uzeo je najbolja i najkvalitetnija vina iz kraljeve arhive i stavio u bure 48. Kad su crvenoarmejci udarali kundacima u ove buriće, bure 48 je odzvanjalo, zvučalo je kao šuplje i oni su poštedeli tu kraljevsku arhivu - kaže upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić.

Dobro vino i bogato kulturno istorijsko nasleđe u Topolu privlače sve više posetilaca.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...