LOŠA SITUACIJA U NOVOM SADU I SREMSKOJ KAMENICI: U KC Vojvodine leče se 422 pacijenta
Foto: Slađana Stojanović

Sve više hospitalizovanih i na respiratorima

LOŠA SITUACIJA U NOVOM SADU I SREMSKOJ KAMENICI: U KC Vojvodine leče se 422 pacijenta

Srbija -

NOVI SAD - U Kliničkоm cеntru Vојvоdinе trеnutnо sе lеči 422 pаciјenta, što je 18 više u odnosu na jučerašnji dan, kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19. Оd tоgа, kod 25 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu invazivne mеhаničkе vеntilаciје. U Vojnoj bolnici u Petrovaradinu trenutno se leči 29 pacijenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19.

Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici hospitalizovano je 101 pacijenata, od kojih je 9 na respiratoru.

Napominjemo, da se kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа COVID – 19, a s obzirom na težinu kliničke slike uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora.

U cilјu sprečavanja širenja i oboljevanja od COVID-19 virusne infekcije, apelujemo na građane da je obavezno pridražavanje svih preventivnih zaštitnih mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru.

U novosadskim bolnicama se trenutno leči apsulutni rekord obolelih. U KCV-u je 11 klinika pretvoreno u kovid bolnice, a uz njih radi i Vojna bolnica, kao i Institut za plućne bolesti. A od danas je pokrenuta procedura da se Novosadski sajam pretvori u privremenu kovid bolnicu.

I u Vojvodini tendencija pogoršanja

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 2059 novih slučajeva. U svim opštinama i dalje se registruju visoki nivoi obolevanja. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 598. Situacija je kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici. U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 32.219. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva 10.173 je u Novom Sadu, potom sledi Pančevo sa više od 3200, Zrenjanin sa više od 2000, Subotica više od 1700 i potom Kikinda i Bačka Palanka sa više od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

-Zdravstveni sistem je u izuzetno teškoj situaciji, gotovo kritičnoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema- kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kurir/S. S./Foto: S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track