OSKRNAVLJENO DREVNO SVETO BRDO: Pljačkaši napravili nepopravljivu štetu na arheološkom nalazištu Trojan (FOTO)
Foto: RINA

žalosna scena

OSKRNAVLJENO DREVNO SVETO BRDO: Pljačkaši napravili nepopravljivu štetu na arheološkom nalazištu Trojan (FOTO)

Srbija -

Uzvišenje Trojan kod Sjenice deo je zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode "Peštersko polje".

Lokalitet sa jedinstvenim tresavama u svom podnožju jedno je od retkih poznatih drevnih svetilišta, a tu su se nalazila i različita utvrđenja tokom istorije.

To, međutim, nije sprečilo bahate pojedince da oskrnave lokaciju.

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom sprovođenja projekta "Protect Pester Wetlands!" u više navrata posećivali brdo Trojan, a prilikom obilaska aktiviste su neprijatno iznenadile rupe nalik iskopinama različitih starosti na više lokacija.

- Žalosno je pronaći više od 10 rupa oko vrha Trojana koje su za sobom ostavili pljačkaši arheoloških nalazišta i time naneli nepovratnu i neprocenjivu štetu. Pored toga što prekopavanje ruži turističku atrakciju, svakako predstavlja i jedan od primera teškog nepoštovanja prema zajedničkom kulturnom i prirodnom nasleđu - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

foto: RINA

Šćiban naglašava i da je uzvišenje i veoma značajno stanište za retke vrste ptica, a upravo na ovom mestu najčešće su beležili ugrožene ušate ševe.

foto: RINA

- Trojan predstavlja jedinstven i vrlo značajan lokalitet za naš biodiverzitet i kulturno-istorijsku baštinu. Pre nego što je područje bilo zaštićeno već je bilo slučajeva kaptiranja izvora tako da sada još svega nekoliko potočića teče njegovim padinama. Dalje kaptiranje izvora je nakon stavljanja pod zaštitu najstrože zabranjeno. Razlog je to što se na njima nalaze male jedinstvene tresave sa patuljastom mešinkom kojoj je to jedino stanište na Balkanskom poluostrvu i niz drugih specifičnih tresavskih biljaka i životinja - rekao je Šćiban.

Čuvari Specijalnog rezervata prirode "Peštersko polje" uspeli su da uhvate jednog pljačkaša i slučaj prijave nadležnima, ali to nije bio dovoljno da se pljačkaši zastraše i ovakav vid uništavanja kulturnog i prirodnog nasleđa ovog prostora zaustavi.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track