KROZ TRI KONKURSA DOBIJAJU MILIONE: Loznica podržava poljoprivrednike
Foto: Shutterstock

dobra vest

KROZ TRI KONKURSA DOBIJAJU MILIONE: Loznica podržava poljoprivrednike

Srbija -

LOZNICA – Loznica je i ove godine kroz tri konkursa u okviru programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja podržala poljoprivrednike koji imaju registrovana gazdinstva sa 20 miliona dinara za direktne subvencije. Konkursi su trajali do prvog decembra, ili do utroška predviđenog novca, a interesovanje je ponovo bilo veliko.

Poljoprivrednici sa područja Loznice mogli su se javiti na konkurse za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, staklenika, plastenika, sadnog materijala, sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za senčenje i ostalog, zatim za osiguranje useva, plodova, rasadnika i životinja dok se treći konkurs odnosio na regresiranje veštačkog osemenjavanja životinja.

Prema informaciji iz Odeljenja za privredu najviše interesovanja ponovo je bilo za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava gde je potrošeno svih predviđenih 17 miliona dinara, a odboren je 291 zahtev. Za žene i osobe mlađe od 40 godina kao nosioce poljoprivrednih gazdinstava od prošle godine je refundacija na osnovicu 60 odsto, deset odsto više nego za ostale zahteve, a ove su u 46 slučajeva podnosioci bile žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Tako je od svih zahteva oko 16 odsto odobreno ženama, dva odsto više nego prošle godine.

foto: T. Ilić

Od milion dinara planiranih za veštačko osemenjavanje na 49 obrađenih zahteva potrošeno je oko 550.000, a ostalo je još 30 neobrađenih i verovatno će biti potrošen sav novac, dok je za osiguranje ukupno odobreno 48 zahteva i od dva predviđena potrošeno oko 1,23 miliona dinara. Kao i do sada pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imala su registrovana poljoprivredna gazdinstva kojih je trenutno 4.617 na području Loznice.

Samo kroz direktne podsticaje iz gradskog budžeta je u lozničku poljoprivredu u poslednje četiri godine plasirao više od sto miliona dinara, kažu iz lokalne samouprave.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track