MUKE DEDA MIODRAGA SA PRIVATNIM IZVRŠITELJIMA: Sa ženom isplatio stan na kredit, sad hoće da mu ga uzmu zbog duga graditelja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sramota

MUKE DEDA MIODRAGA SA PRIVATNIM IZVRŠITELJIMA: Sa ženom isplatio stan na kredit, sad hoće da mu ga uzmu zbog duga graditelja

Srbija -

Kada je pre više od 16 godina bračni par Hadži-Cenić potpisao ugovor sa Fondom solidarnosti grada Leskovca o kupovini dvosobnog stana u Ulici Učitelja Josifa i u celosti ga putem skupih kredita isplatio, nije ni slutio da će za taj jedini krov nad glavom morati da strepi i da se ganja sa privatnim izvršiteljima. A, upravo se to dešava.

„Sreća u nesreći što sve muke ne mora da podnosi moja supruga koja je umrla pre tri godine jer da nije tada, umrla bi sada od stresova. Ona je najveći finansijski teret podnela jer kredit za kupovinu stana koga smo isplaćivali na rate, podigla ona“, počinje za JuGmediu svoju ispovest Leskovčanin Miodrag Hadži-Cenić, koji sa 65 godina obija pragove izvršitelja, sudova i lokalne samouprave.

foto: Jugmedia.rs

Kada je supruga umrla, on je kao naslednik u celosti isplatio stan i to pre predviđenog roka.

„Žurio sam iako nisam bio pri novcu, sve strahujući da se nešto ne iskomplikuje“. Komplikacija se, međutim, pojavila već na prvom koraku kada je otišao u katastar da uknjiži stan. Objasnili su mu da ne može jer je pod hipotekom“, objašnjava.

Ubrzo posle toga, na vrata su zakucali izvršitelji.

Ivestitora Nebojšu Spasića navodno ne mogu da pronađu izvršitelji

„Bio sam zbunjen. Znam da nikome ništa nisam dužan, ali i kada nisi dužan i kada vidiš izvršiteje, srce ti zatreperi od straha. Ja sam, odmah čuo da sam imao razlog za bojazan“.

Miodrag Hadži-Cenić i njegova supruga, kao i njihov komšija, kupili su, naime, stanove koji su nadograđeni na jednoj od stambenih zgrada. Ti stanovi bili su vlasništvo Fonda solidarnosti i njih nije zanimalo ko ih je izgradio i s kime je fond ili neko drugi sklapao ugovor.

„U taj detalj nismo ulazili jer smo kupovali stan od pravnog lica čiji je pokrovitelj grad Leskovac. Ali, ni supruga ni ja nismo mogli da se upišemo kao vlasnici dok ne isplatimo stan u celosti. Prosto, takva su pravila“, priča.

On kao investitora, onoga koji je zidao stanove i koji ih je dao pod hipoteku, pominje izvesnog Nebojšu Spasića iz Grdelice koji navodno živi u Nišu.

Ovi ljudi nisu izuzetak. Širom Srbije stanari koji su kupili stanove muče iste muke, odnosno, plaćaju ceh nesavesnim investitorima

„Izvršitelji su meni i mom komšiji rekli da je graditelj naših stanova prezadužen i da bi naplatili dug moraju da prodaju naše stanove. Zgranut sam ostao. Nije vredelo i što sam pokazao papire, odnosno, ugovor sa fonodm i da ja sa tim čovekom nemam nikakve veze i da sam stan isplatio“

Izvršitelji su ostali pri stavu da će prodati stanove pod hipotekom, vlasništvo Hadži-Cenića i njegovog komšije, a oni su pomoć potražili od advokata i od lokalne samouprave.

„U lokalnoj samoupravi su ih, veli, ljubazno primili i pokušali da ih umire uz obrazloženje da je taj investitor načinio krivično delo i da nikako ne mogu da im se oduzmu stanovi. No to ovog Leskovčanina ne umirujue.

Postavlja se i pitaje da li lokalna samouprava treba da ganja investitora?

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

On ne zna da objasni kakvu vrstu ugovora i sa kakvim klauzulama je Fond solidarnosti, koji više ne postoji, potpisan sa graditeljem, da li je taj fond kupio i isplatio unapred stan graditelju pa ga potom prodao njemu, što je malo verovatno budući da taj fond nije imao sopstvenih sredstava već je funkcionisao od priliva prodatih stanova.

Grad Leskovac je pravni naslednik ugašenog fonda. Ostaje da se vidi koju je rupu u zakonu, odnosno, ugovoru iskoristio investitor i tuđe stanove dao pod hipoteku, ili, moguće – svoje. Tek, Miodragu Hadži Ceniću i njegovom komšiji predstoji teška borba dokazivanja, ako u međuvremenu ne ostanu bez krova nad glavama.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track