JOŠ 210 NOVOOBOLELIH U RASINSKOM OKRUGU: Otvaranje nove kovid bolnice u Kruševcu zakazano za nedelju
Foto: Kurir/Ž.M.

otvaranju će prisustvovati i predsednik srbije

JOŠ 210 NOVOOBOLELIH U RASINSKOM OKRUGU: Otvaranje nove kovid bolnice u Kruševcu zakazano za nedelju

Srbija -

Kovid bolnica u Kruševcu biće otvorena u nedelju, a otvaranju će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nova kovid bolnica u Kruševcu, koja će prve pacijente primiti već 20. decembra ima 500 postelja, 150 intenzivne i 350 poluintenzivne nege, a prostire se na ukupno 12.500 kvadrata na lokaciji nekadašnje kasarne Rasina.

Iz Kliničkog centra Niš, posao u kruševačkoj kovid bolnici dobila su 592 medicinska radnika, među kojima je 126 lekara, osam farmaceuta i 458 medicinskih sestara i tehničara, koji su zaposleni na neodređeno.

Istovremeno je kruševačka Opšta bolnica sprovela konkurs za prijem 173 nemedicnska radnika za potrebe kovid bolnice, a oni bi, takođe, trebalo da dobiju posao za stalno.

Koordinator nove kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović izjavio je da će ta bolnica biti spremna za subotu i da će u njoj raditi iskusni lekari, medicinske sestre i tehničari iz Kiničkog centra (KC) Niš koji već mesecima rade sa kovid pacijentima.

- Osoblje je na svojim radnim mestima u kovid bolnici Kruševac, nadgleda unošenje opreme, a očekujemo da će prvi pacijenti ući 19. decembra - potvrdio je za RTS i direktor KC Niš Zoran Perišić.

bolnica, izgradnja, Kruševac
foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Cvetanović je istakao da će moći da budu primljeni i najteži pacijenti.

- Za subotu smo potpuno spremni i u smislu opreme, i lekova, i personala, tako da ćemo moći da primimo najteže pacijente, pacijente koji zahtevaju intenzivnu negu, zahtevaju invazivnu respiratornu potporu, invazivni monitoring, tako da će bolnica u potpunosti biti funkcionalna - rekao je Cvetanović.

U Rasinskom okrugu prema poslednjim podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, u odnosu na predhodni dan potvrđeno je još 210 novoobolelih od korona virusa: 102 u Kruševcu, Aleksandrovcu 52, Ćićevcu 8 u Varvarinu 13, Brusu 9 i Trsteniku 26.

Trenutno se 246 pacijenata nalaze na lečenju u Opštoj bolnici Kruševac što je u odnosu na predhodni dan pet više.

Na korona virus do sada je pozitivano 175 učenika, 6 šest više u odnosu na predhodni izveštaj i 43 nastavnika, dva više u odnosu na prethodni izveštaj. Izlečeno je još 240 pacijenata.

(Kurir.rs/ Foto: Kurir/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track