LOZNICA USVOJILA BUDŽET ZA 2021. GODINU: Za kapitalna ulaganja više od 700 miliona dinara
Foto: Kurir/T.Ilić

LOZNICA USVOJILA BUDŽET ZA 2021. GODINU: Za kapitalna ulaganja više od 700 miliona dinara

Srbija -

U budžetu Loznice za narednu godinu planirani su ukupni prihodi i primanja od 2,98 milijardi dinara, kao i da se iz ove u 2021. prenese 262 miliona dok su ukupni tekući prihodi predviđeni u iznosu od 2,45 milijardi dinara, odlučili su odbornici na poslednjem skupštinskom zasedanju.

Kako je kazao Zoran Tomić, načelnik Odeljenja za finansije i lokalnu poresku administraciju, plan je ''vrlo realan i ostvariv'' imajući u vidu kako su se kretali prihodi u prethodnom periodu.

- Plan je baziran i na ostvarenju prihoda u ovoj godini pošto smo na nekoliko pozicija planiran godišnji iznos ostvarili već krajem novembra i početkom decembra. Pre svega, u pitanju su porezi na zarade, imovinu, nasleđe i poklon, transferi od viših nivoa vlasti. To nam daje za pravo da verujemo da, bez obzira na situaciju izazvanu epidemijom koronavirusa, u 2021. možemo ostvariti planirane prihode i finansirati sve što je planirano - rekao je Tomić odbornicima.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Ukupna kapitalna ulaganja iz budžeta iznose 731 milion dinara, tako da će četvrtina planiranih sredstava biti kapitalno opredeljena.

Tomić je ocenio da to garantuje da će ''Loznica kao i svih prethodnih godina, i naredne biti jedno od najvećih gradilišta u Srbiji''.

Usvojenim budžetom za obrazovanje biće izdvojeno 522 miliona dinara, а održavanje putne mreže i za kapitalno ulaganje u nju 380 miliona, sto miliona više nego 2020. sa namerom da Loznica bude prvi grad Srbije u kome će svi lokalni kategorisani putevi biti asfaltirani. Planirano je i 80 miliona za izgradnju pešačko-biciklističke staze od valjevskog puta do Tršića, a isti iznos predviđen je i za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata i izradu projektno-planske dokumentacije.

Za izgradnju Smart siti centra ide 75 miliona dinara, 40 miliona dinara za poboljšanje javnog osvetljenja led rasvetom, izgradnju linearnog parka na Lagatoru 35, ozelenjavanje 12, semafore 15, video nadzor 20 miliona koliko i za atletski stadion, za koji je u toku izrada projektne dokumentacije, a dečja igrališta sedam.

Ove godine su Lozničani iz kabineta gradonačelnika Vidoja Petrovića pozvani da učestvujete u kreiranju budžeta.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Dobio sam možda par stotina različitih predloga, trudio se da svaki pročitam i na njih odgovorimo. Dali su doprinos planiranju budžeta, ali suština se svodi da smo mi ti kojima su građani već dali mandat da u njihovo ime sprovodimo politiku i programe sa kojima smo im se predstavili i za koje su glasali. Ukoliko ne budemo dosledni u tome, bićemo kažnjeni u političkom smislu, a ko je prekršio zakon, moraće da odgovara kad tad - poručio je gradonačelnik Petrović.

On je pozvao da, gde god je to moguće, bude zasađeno drvo, urađen park, dečje ili igralište za mlade, jer, kako je rekao, ''vapi ovaj narod za time'', a zahvaljujući podršci države i predsednika Vučića Loznica je došla u takvu situaciju da ima novca da se ''malo više posvetimo i tome''.

(Kurir.rs/ T.Ilić Foto: Kurir/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track