JAČI OD KORONE: Mladi pravnik iz Niša ostao u Engleskoj uprkos pandemiji i diplomirao na uglednom univerzitetu
Ilustracija, Foto: Shutterstock

master međunarodnog prava

JAČI OD KORONE: Mladi pravnik iz Niša ostao u Engleskoj uprkos pandemiji i diplomirao na uglednom univerzitetu

Srbija -

NIŠ, 20. decembra 2020. (Beta) - Pravnik iz Niša Aleksandar Mihajlović (29) završio je nedavno na Saseks univerzitetu u Brajtonu master studije u oblasti međunarodnog prava i ljudskih prava, a polovinu njegovih studija pratila je pandemija korona virusa.

Mihajlović je jedan od malobrojnih studenata iz Srbije koji je završio master studije u Velikoj Britaniji zahvaljujući Čivning stipendiji i istoimenom programu koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Za master studije na prestižnim britanskim univerzitetima prijavilo se u 2019. godini više od 52.000 akademaca iz čitavog sveta, a od 1.600 odborenih stipendija, 15 je pripalo studentima iz Srbije.

"Studije sam otpočeo septembra prošle godine, a onda je marta krenula epidemija. Ponuđena nam je mogućnost, da se ukoliko to želimo, vratimo svojim kućama, ali nisam hteo da propustim priliku da godinu dana provedem na studijama u Britaniji", kazao je Mihajlović za agenciju Beta.

Kazao je da mu nije bilo prijatno što se našao daleko od svoje kuće i porodice u vreme kada je pandemija kretala, ali se sve dobro završilo.

"Nastava se normalno odvijala na početku epidemije jer se britanska vlada opredelila za liberalni pristup. Njihova prvobitna orijentacija nije bio 'lokdaun', već sticanje kolektivnog imuniteta. Medjutim, krajem marta je doneta odluka o 'lokdaunu', tako da smo aprila imali onlajn nastavu, a nakon toga smo ponovo krenuli na univerzitet", rekao je Mihajlović.

Kako je izjavio Mihajlović, za vreme "lokdauna" mnogo mu je značilo to što se univerzitetski kampus u Brajtonu nalazi pored nacionalnog parka sa velikom šumom, tako da je mogao svakog dana da šeta, a da opet bude izolovan od ljudi.

Za master studije u Brajtonu, Mihajlović je rekao da su mu pružile dragoceno profesionalno iskustvo jer se radi o zemlji koja ima drugačiju pravnu tradiciju od Srbije.

"Osnovna razlika izmedju studija kod nas i u Engleskoj je u tome što je kod njih veći akcenat na individualnom istraživačkom radu. Mi smo ovde navikli da nam profesori za pripremu ispita odmah daju jednu ili dve knjige iz kojih učimo. Tamo sami birate literaturu i istražujete oblast koju ste izabrali, a profesori su tu da vas vode kroz proces učenja", kazao je Mihajlović.

Praćenje nastave na Saseks univerzitetu, dodao je Mihajlović, nije mu predstavljalo problem jer je na Pravnom fakultetu stekao dobru osnovu, ali je u početku imao malo poteškoća oko jezika, jer nikada ranije nije imao priliku da se školuje na stranom jeziku.

Prema Mihajlovićevim rečima, pored formalnog obrazovanja studentima u Britaniji pruža se mogućnost i da steknu neformalno obrazovanje, ali i da se upoznaju sa životom u toj zemlji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Izjavio je da je stipendistima Čivning stipendije obezbedjen smeštaj u kampusima, ali im je i omogućeno da tokom jednogodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji u dva navrata na kratko žive u nekoj od porodica, da zajedno sa članovima te porodice kuvaju, peru sudove, druže se sa njihovim prijateljima, što je, dodao je, bila odlična prilika da upozna njihove običaje i kulturu, ali i da predstavi običaje i kulturu svoje zemlje.

"Englezi i dalje, tradicionalno popodne piju crni čaj, sa mlekom ili bez njega, uz nezaobilazne kolačiće", istakao je Mihajlović.

Podsetio je da se konkurs za dodelu Čivning stipendije raspisuje svakog septembra i savetovao diplomce zainteresovane za dobijanje stipendije da se godinu dana unapred pripremaju i dobro prouče za koji master program da se prijave, kako bi povećali svoje šanse da se nadju na studijama u Britaniji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track