PRIVILEGOVANI

HILJADU HEKTARA ZA NULA DINARA? Vredno zemljište koje NIKO NE OBRAĐUJE gotovo poklanjaju! OVO su uslovi (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Može li nešto vredno da bude skoro pa džabe? Izgleda da može. Blizu 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u 13 opština, koje je u vlasništvu države Srbije i nekada je bilo u zakupu, već godinama je napušteno. Da bi se zaustavilo dalje propadanje i obnovila proizvodnja ta zemlja biće ponuđena na javnom nadmetanju sa početnom cenom od nula dinara.

Zaboravljena, zaparložena, napuštena zemlja. Čak 948 državnih hektara već duže vreme niko ne koristi. Negde je razlog odlazak ljudi sa sela, negde, opet, loši prilazi i podvodne vode, ali ima i onog koje je kvalitetno.

- To je zemljište koje se jeste koristilo. U brdsko-planinskim delovima pre svega za ispašu stoke. Za zemljište u gradskoj opštini Medijana u Nišu znamo da je bio voćnjak površine preko 140 hektara kojim je upravljao Poljoprivredni kombinat ili zadruga - kaže Branko Lakić, v.d. direktora Uprave za poljoprivredno zemljište.

Ovo zapušteno zemljište nalazi se u 13 opština, ali to je samo mali deo neiskorišćene zemlje u Srbiji. Plan je da se svi ti hektari ponovo vrate u poljoprivrednu proizvodnju, pa se zato sada nude po privilegovanim uslovima.

- Privilegovani uslovi podrazumevaju da se da u zakup bilo kom poljopoprivredniku bez obzira gde je registrovan, kad je registrovano.

Dovoljno je samo da ima gazdinstvo u aktivnom statusu i to nudimo sa početnom cenom na javnom nadmetanju od nula dinara.

Teoretski, napuštena zemlja mogla bi da se dobije po simboličnoj ceni, ali će pripasti onome ko ponudi najvišu cenu za zakup. Ipak, treba uzeti u obzir da to zemljište nije godinama korišćeno i da bi za njegovo osposobljavanje trebalo uložiti još bar 1.000 do 2.000 evra po hektaru.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track