slobodno vreme posvetio izučavanju kovačkog i nožarskog posla

SAMOUKI MLADEN POSTAO MAJSTOR ZA NOŽEVE: Prvi je u regionu, a evo kako nastaje njegov neobičan svet čelika (KURIR TV)

Srbija -

Bezbroj puta se dokazalo da čovek može da stigne do svoje zvezde ako je uporan i istrajan i takav je sigurno Mladen Mladenović (32) iz Prokuplja koji je postao majstor u pravljenju retkih noževa.

Posle godina koje su za njim i u kojima je svoje slobodno vreme posvetio izučavanju kovačkog i nožarskog posla, dobio je nagradu - prvi je u regionu po tehnici i vrsti noževa koje pravi.

Mladen Mladenović, nož
foto: Kurir/ B.R.

Kod njega je svaki original, jedinstven i unikatan, a čitav posao Mladen obavlja sam. Tako nastaje neobičan svet čelika, drveta i kože na koje je ovaj mladić poseban i prepoznatljiv.

- Deda po majci mi je bio stolar i još kao dečak uvek kada sam odlazio kod njega gledao sam šta radi. Onda sam dolazio kući, uzimao grančicu i rezbario je. Posle sam se neko vreme zanimao i glinom. Svoj prvi nož napravio sam u prvoj godini srednje škole i onda stao. Verujte, taj nožić je za mene bio čitav svet - počinje svoju priču naš sagovornik.

Mladen Mladenović, nož
foto: Kurir/ B.R.

On dodaje da je usledila pauza i da je dok je jedno vreme radio u vojsci odlučio da aktivira svoj hobi.

- Počeo sam da tragam po internetu, skidao knjige sa Mašinskog fakulteta o obradi čelika i više od dve godine proučavao tehniku. Zatim sam kupio prvi nakovanj, bio je od šine. Na početku sam koristio materijale koji su dostupni ovde kod nas, naše drvo, metal, kožu. Znate, nije baš jednostavno napraviti kvalitetan nož i do sada sam napravio stotinak noževa - kaže Mladen.

Mladen Mladenović, nož
foto: Kurir/ B.R.

Ubrzo se zainteresovao za specifične vrste, pa je tako počeo da izrađuje damaskus noževe, koji nastaju spajanjem više vrsta čelika, a onda su došli san-maji noževi i vrlo retki, jakutski.

- Reč je o tradicionalnim sibirskim noževima plemena jakuti. Oni su sa jedne strane ravni i imaju udubljeni kovani deo, a sa druge strane su konventni. To je najteži nož za izradu jer u termičkoj obradi ako se ne pazi, hoće da se krive. Dugo sam istraživao proces njihovog pravljenja - ponosan je ovaj mladić na svoje strpljenje i predanost, a onda i rezultat.

Mladen Mladenović, nož
foto: Kurir/ B.R.

Za njega je zanimljivo što je čitav proces u njegovim rukama. To znači da on pravi i drvene drške, kožne futrole i naravno noževe.

- Za mene je to izraz umetnosti. Svaki nož je poseban i nastaje u trenutku kada počnem da ga pravim. Ponekad radim i skicu. Ne znam od koga sam nasledio sklonost ka tome, jer niko u porodici nije umetnik. Izgleda da od nekog mora da se krene - šali se Mladen.

Mladen Mladenović, nož
foto: Kurir/ B.R.

Napravio je i nekoliko vikinških sikirica i one, kao i noževi izgledaju kao da su sada izašli iz ozbiljne srednjovekovne kovačke radnje u kojoj se sve radi ručno, bez tehnike.

Mladen kaže da jedino ako se ručno prave, mogu da imaju svoju lepotu, te tako ne koristi moderne mašine, već samo svoje vredne ruke.

Kako kaže, za jedan srednjeg kvaliteta potrebno je petnaestak dana. Sada razmišlja da otvori zanatsku radnju i u potpunosti se posveti svom hobiju.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track