Saniraju se stanovi oštećeni u zemljotresu 2010: Kraljevačka Dositejeva ulica dobija novi izgled
Foto: Zoran Ljubojević

Saniraju se stanovi oštećeni u zemljotresu 2010: Kraljevačka Dositejeva ulica dobija novi izgled

Srbija -

U okviru prve faze projekta urbane regeneracije stambenog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu izgrađena je stambena zgrada sa 106 stanova.

Na „velikom gradilištu“, kako se u poslednje vreme može nazvati grad Kraljevo, pored stanova za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Ribnica, grade se i stanovi za meštane Dositejeve ulice, koji su živeli u jako teškim uslovima u stambenim objektima oštećenim u razornom zemljotresu novembra 2010. godine. Radovi se, i pored veoma izmenjenih okolnosti, uslovljenih virusom korona, odvijaju gotovo predviđenom dinamikom.

Zgrade neuslovne za život

Projektom urbane regeneracije predviđeno je postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekata i na njihovom mestu izgradnja četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Stambeni blok, izgrađen na oko kilometar i po od centra grada kao radničko naselje u periodu između 1947. i 1955. godine, sastoji se od 16 višeporodičnih stambenih zgrada i pet prizemnih kuća. Budući da su iz vremena kada u Srbiji nisu postojali antiseizmički građevinski propisi, zgrade su, usled zemljotresa, pretrpele znatna oštećenja i neke od njih postale su gotovo potpuno neuslovne za život.

Nove zgrade se grade po svim savremenim standardima i normama arhitektonskog projektovanja, seizmičke otpornosti, pristupačnosti i iskorišćenja prostora i ispunjavaju kriterijume neophodne za dobijanje sertifikata o energetskoj efikasnosti.

Kraljevo, zgrada, Dositejeva ulica
foto: Zoran Ljubojević

Tri faze projekta

Projekat se realizuje sukcesivno, u tri faze. Druga započinje preseljenjem u novoizgrađeni objekat, potom sledi rušenje sedam postojećih objekata i izgradnja druge zgrade od 86 stanova. U trećoj fazi planirano je preseljenje korisnika u drugu novoizgrađenu zgradu, izgradnja treće i četvrte zgrade i rušenje preostalih postojećih objekata.

- Naši sugrađani, koji su živeli u starim, oronulim zgradama i stanovima, gde su na jednom spratu imali samo jedno kupatilo, preseliće se u nove stanove veće kvadrature, pri čemu će plaćati samo razliku kvadrata, tj. samo cenu razlike - ako je neko imao stan od 35 m2, a useli se u stan od 50 m2, plaćaće svega 15 m2 - kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Projekat finansiraju Republika Srbija, sa 8.000.000 evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB), i Grad Kraljevo, u iznosu procenjenom na 5.600.000 evra, kroz zemljište, izgradnju nove infrastrukture i spoljno uređenje. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track